Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea va pierde miercuri, chiar dacă moțiunea va trece

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea

Liviu Dragnea pleacă cu prima șansă în războiul cu Grindeanu și Ponta. Are încă de partea sa cel mai mare partid din România și o alianță stabilă cu Tăriceanu. Însă, mai important decât ce are este ceea ce poate promite. Pentru UDMR, pentru minorități și pentru diferiți parlamentari luați la bucată, ca în cazul fotului deputat PMP Octavian Goga, promisiunile făcute de președintele PSD au cote de îndeplinire mult mai mici decât cele ale taberei Grindeanu-Ponta.

În general, câștigătorul unei confruntări politice iese din aceasta  mai puternic decât a intrat. Nu este și cazul lui Liviu Dragnea. Chiar dacă moțiunea va trece, el este principalul vinovat pentru apariția acestei crize. Politica pumnului în masă funcționează până când nu mai funcționează. Iar când acel moment apare, toate oalele se sparg în capul celui care a condus cu mână de fier și care și-a asumat deciziile.

În PSD, o singură persoană ia deciziile și aceea e Liviu Dragnea. Chiar dacă va reuși să pună punct acestei crize, viitorul său nu este unul prea roz. El este cel care a avut grijă de relațiile cu Grindeanu și Ponta. El este cel care le-a dinamitat pe amândouă. Pe viitor, când va mai dori să bată cu pumnul în masă pentru a-și impune punctul de vedere pe un anumit subiect, s-ar putea ca alții din cameră să-și amintească ce s-a întâmplat ultima dată când partidul a ascultat orbește de liderul său.

De asemenea, așa cum spuneam la început, în lupta contra lui Grindeanu contează mult și lucrurile pe care Dragnea le poate promite. Și poate promite multe. Dar nota de plată pentru aceste promisiuni va veni mai devreme sau mai târziu. Se vorbește astăzi despre  implementarea statutului minorităților naționale, act de care se feresc mai toate guvernele încă din anul 2005. Tot astăzi, senatul a decis ca ziua de 15 martie - ziua maghiarilor, să devină sărbătoare națională în România.

Dragnea e dispus la toate aceste compromisuri pentru că în joc e însuși viitorul său politic. Dacă moțiunea nu va trece, poziția de președinte PSD devine deschisă. Însă chiar și cu moțiunea trecută, urmează vremuri grele pentru liderul social-democraților. Cei mai mulți dintre oamenii politici înțeleg utilitatea compromisurilor în cazurile în care, la schimb, se poate obține ceva cu adevărat important. Însă nu la fel se întâmplă și în cazul de față. Dragnea e nevoit să recurgă la anumite compromisuri fără a obține ceva în plus, ci doar pentru a-și repara propriile greșeli.

La finalul zilei de miercuri, oricare ar fi deznodământul, PSD va ieși mai slab. Și chiar dacă mai sunt destui în partid dispuși să înghită în sec atunci când se bate cu pumnul în masă, astfel de greșeli nu se uită. În fond, Liviu Dragnea va fi fost aproape de a aduce dezastrul în PSD. Iar pentru membrii săi, siguranța partidului este mult mai importantă decât siguranța liderului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.