Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Look who's talking! China critică situaţia 'ÎNGROZITOARE' a drepturilor omului din SUA

New Straits Times
China vs SUA

China a criticat situaţia "îngrozitoare" a drepturilor omului din Statele Unite ale Americii, într-un document publicat joi în răspuns la raportul anual al Departamentului de stat al SUA privind drepturile omului în aproape 200 de ţări şi care a acuzat, între altele, autorităţile chineze de practicarea torturii, execuţii fără un proces adecvat, reprimarea drepturilor politice şi persecutarea minorităţilor, relatează Reuters şi Xinhua, potrivit agerpres.

Raportul "Drepturile omului în SUA în 2016" publicat de Biroul de informare al Consiliului de stat din China subliniază că Statele Unite, erijându-se în "apărător autoproclamat al drepturilor omului, şi-au contrazis prin propriile fapte acest mit cu şuierături de gloanţe pe la spatele Statuii Libertăţii, înrăutăţirea discriminării rasiale şi farsa alegerilor dominate de politica banilor".

Un STAT american face plângere în justiţie împotriva ultimului decret semnat de Trump

Documentul citează între altele informaţii din presă ce arată că SUA se află pe locul doi în lume în ce priveşte numărul de deţinuţi, cu 693 la 100.000 de locuitori, şi aproape unul din trei adulţi americani a fost arestat pentru diferite infracţiuni. Raportul evocă totodată nivelul în continuare ridicat al incidentelor cu arme de foc produse în 2016 - peste 58.000, soldate cu 15.000 de morţi, conform organizaţiei americane Gun Violence Archive -, dar şi accentuarea polarizării sociale, cu o scădere record a numărului de angajaţi cu normă întreagă, creşterea decalajelor între venituri, diminuarea clasei de mijloc şi deteriorarea nivelului de trai al clasei de jos. Unul din şapte americani trăieşte în sărăcie, menţionează documentul, citând Daily Mail.

Raportul chinez consemnează şi deteriorarea relaţiilor rasiale, amintind că Grupul de lucru al ONU cu privire la persoanele de origine africană a constatat că istoria colonială, sclavia, segregarea rasială, terorismul rasial şi inechitatea de rasă continuă să reprezinte o provocare serioasă în Statele Unite.

În plus, SUA "au încălcat în mod repetat drepturile omului în alte ţări şi au ucis în mod intenţionat persoane nevinovate", se mai arată în raport, potrivit căruia "între august 2014 şi decembrie 2016 Statele Unite au lansat 7.258 de raiduri aeriene în Irak şi 5.828 în Siria, provocând 733 de incidente soldate cu un număr de civili ucişi estimat între 4.568 şi 6.127".

SUA trimit puşcaşi marini în Siria pentru EXTERMINAREA Statului Islamic

Drepturile omului reprezintă o sursă de tensiuni între cele două cele mai mari economii din lume în special după sancţiunile impuse Chinei de către SUA în urma reprimării protestului din piaţa Tiananmen, din 1989. China respinge criticile SUA în acest sens şi subliniază succesele înregistrate în lupta împotriva sărăciei, aminteşte Reuters.

Miercuri, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al Hussein, a avertizat că denigrarea mexicanilor şi a musulmanilor şi comentariile rasiste pe care le face preşedintele SUA, Donald Trump, reînvie abuzurile xenofobe şi că politicile acestuia în domeniul imigraţiei sunt susceptibile să ducă la încălcarea dreptului internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.