Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Loviți puternic de procurori, psd-iștii îi denunță pe cei de la UNPR

sfat negocieri

DNA a deschis o mare anchetă în PSD în ce privește presiunile care se făceau pentru impunerea pe funcții prin deconcentrate. În dosarul în care este cercetat penal președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor și fostul secretar general al partidului, Andrei Dolineaschi, iar Liviu Dragnea și Victor Ponta au fost audiați ca martori în ultimele zile a fost extinsă urmărirea penală și împotriva unui alt șef al PSD-ul județean de acolo, actualul senator Valer Marian.

Vezi și: DNA dă încă o lovitură: Un senator şi un prefect, urmăriţi penal

La câteva zile după anunțul DNA în cazul său acesta face o lungă precizare în mai multe puncte în care se disculpă. Interesant este că acesta a ținut să îl amintească în context pe șeful UNPR, Gabriel Oprea, la acea vreme ministru al Apărării Naționale și modul în care acesta racola oameni în teritoriu:

”Având în vedere faptul că în mass-media au apărut știri privind o anumită participație, sub forma complicității, a subsemnatului la infracțiunea de șantaj imputată inculpatului Govor Mircea Vasile în dosarul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Oradea, nr. 191/P/2015 referitor la primarul comunei Odoreu din județul Satu Mare, Pop Dumitru, invocându-se un referat întocmit de Direcția Națională Anticorupție, fac următoarele precizări în vederea stabilirii unei stări reale de fapt :

I. În perioada octombrie – noiembrie 2010, când se susține că inculpatul Govor Mircea Vasile ar fi săvârșit pretinsa infracțiune de șantaj asupra primarului Pop Dumitru, nu am avut calitatea de președinte al Organizației Județene Satu Mare a PSD, fiind ales în această funcție la Conferința județeană organizată în data de 30.11. 2010, respectiv în seara ultimei zile a lunii noiembrie.

II. Articolul ” Pentru cine bat clopotele, Mitică ? ” publicat în ziarul Gazeta de Nord-Vest publicat din data de 08.12.2010, la rubrica “ Gura Târgului”, nu are nicio legătură cu infracțiunea de șantaj imputată inculpatului Govor Mircea Vasile ca fiind comisă asupra primarului comunei Odoreu, Pop Dumitru. Publicarea articolului susmenționat a fost generată de două motive imputabile primarului Pop Dumitru legate de fapte comise de acesta în zilele precedente, care au constituit abateri disciplinare grave pe linie de partid

1. Deși era președinte al Organizației comunale Odoreu a PSD, vicepreședinte al Organizației județene Satu Mare a PSD, președinte al Comisiei Județene de Arbitraj și Integritate Morală și președinte al Ligii aleșilor locali din PSD, primarul Pop Dumitru a boicotat nejustificat și ostentativ Conferința județeană a PSD din 30.11.2010, la care a participat președintele PSD Ponta Victor, și care a avut ca punct principal al ordinii de zi alegerea unui nou președinte al Organizației județene a PSD, funcție în care am fost ales subsemnatul cu unanimitate de voturi. La această conferință nu au fost prezenți, fără nicio motivație, nici primarul Pop Dumitru nici ceilalți delegați desemnați de Organizația comunală Odoreu a PSD.

Cred că numitul Pop Dumitru nu a participat la conferință întrucât nu a agreat schimbarea din funcția de președinte al Organizației județene a PSD a deputatului Ciocan Gheorghe, care a deținut această funcție timp de 13 ani și de care era foarte legat atât pe plan politic cât și în materie de afaceri. Ciocan Gheorghe l-a adus pe Pop Dumitru în PSD în perioada în care era prefect al județului Satu Mare și și l-a promovat în cele mai înalte funcții în organizația județeană : vicepreședinte, președinte al Comisiei Județene de Arbitraj și Integritate Morală și președinte al Ligii aleșilor locali din PSD.

Numitul Pop Dumitru m-a căutat cu câteva zile înainte de conferință la biroul parlamentar și mi-a spus că a auzit că urmează să fiu ales președinte al Organizației județene al PSD și că mă va susține dacă o să-l sprijin să candideze la următoarele alegeri parlamentare pentru un mandat de deputat în Colegiul nr. 2 Someș, în care era inclusă și comuna Odoreu, precizându-mi că președintele încă în funcție la data respectivă, Ciocan Gheorghe, i-a promis acest lucru și că are resurse financiare proprii pentru campania electorală. I-am răspuns că nu pot să-i promit acest lucru, întrucât potrivit statutului PSD, o astfel de candidatură trebuie discutată și aprobată de Comitetul Executiv Județean al PSD, dar că o astfel de posibilitate rămâne în discuție. Ne-am despărțit în termeni cordiali, rămânând să ne revedem la conferința județeană, la care însă nu s-a prezentat, fără să comunice vreun motiv al absenței sale. Probabil că s-a simțit vexat că nu i-am făcut o promisiune fermă că îl voi sprijini să devină deputat.

Precizez că acastă întâlnire a avut loc după întâlnirea la care am făcut referire în declarația de martor, la care primarul Pop Dumitru mi-a spus că inculpatul Govor Mircea i-a solicitat să atribuie o licitație de asfaltare drumuri firmei SC TehnicAsist SRL Botoșani și, solicitându-mi un punct de vedere, i-am spus să organizeze o licitație corectă, conform legii, și că nu va avea probleme. Între timp licitația fusese organizată, în cursul lunii noiembrie 2010, iar lucrarea fusese atribuită unei alte firme decât TehnicAsist, care a fost descalificată pentru neîndeplinirea unor condiții legale.

2. A doua sau a treia zi după conferința susmenționată, am aflat că înainte cu două zile, respectiv în data de 28.12.2010, primarul Pop Dumitru a fost prezent la conferința de constituire a Organizației județene a UNPR, unde a avut o întrevedere cu președintele acestui partid, generalul Oprea Gabriel, care deținea funcția de ministru al Apărării Naționale și cu care a discutat despre aderarea sa la UNPR în schimbul asigurării unor beneficii. Am primit și o fotografie care confirma această întâlnire și care a fost publicată în ziarul Gazeta de Nord-Vest din 03.12.2010, la rubrica “ Fotograma Zilei”.

Tot atunci am aflat că președintele UNPR, Oprea Gabriel, s-ar fi înțeles cu primarul Pop Dumitru să semneze o adeziune secretă cu UNPR ( întrucât dacă ar fi semnat o adeziune normală ar fi pierdut mandatul de primar), asigurându-i în schimb anumite beneficii. Pe de o parte, ministrul Oprea a intervenit la ministrul Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea, ca să aprobe finațarea unui proiect de reabilitare drumuri și canalizare pentru comuna Odoreu, solicitare pe care aceasta a îndeplinit-o, tăind de la finanțare proiectul de reabilitare drumuri depus de comuna Batarci din județul Satu Mare, care fusese declarat eligibil cu un punctaj superior comunei Odoreu. Pe de altă parte, ministrul Oprea a inițiat o hotărâre de guvern, care a fost aprobată ulterior, privind transmiterea de către Ministerul Apărării Naționale a terenului și construcțiilor unei foste unități militare de pe raza localității în vederea construirii unui azil.

Apreciind că este o chestiune politică gravă, în data de 06.12.2010 am prezentat la Senat o declarație politică intitulată “Ministrul Apărării recidivează” , în care am prezentat aspectele susmenționate de racolare politică și de trafic de influență, în scopul informării opiniei publice și al sancționării acestora. Această declarație politică a fost publicată de ziarul Gazeta de Nord-Vest în data de 07.12.2010.

Mai mult, în data de 08.12.2010, am înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub nr. 21124/ 08.12.2010, un denunț penal, la care am anexat și declarația susmenționată și prin care am solicitat cercetarea ministrului Oprea Gabriel sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență referitor la aranjamentele cu primarul Pop Dumitru, care era implicit complice la această infracțiune. Acest denunț a fost publicat, împreună cu o fotografie a subsemnatului în fața Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în ziarul Gazeta de Nord-Vest în din 09.12.2010.

Articolul “Pentru cine bat clopotele, Mitică ?” a fost publicat în ziarul Gazeta de Nord-Vest din 08.12.2010, la rubrica “Gura Târgului” , care are un caracter pamfletar, în genul rubricilor din publicațiile Academia Cațavencu, Cațavencii, Kamikaze, și se referă în principal la aspectele semnalate în declarația politică susmenționată cu privire la primarul Pop Dumitru. Menționez că în zilele de 6, 7 și 8 12.2010 am fost prezent în București, participând la activitățile organizate la Senatul României, astfel că nu puteam fi prezent în redacția ziarului Gazeta de Nord-Vest de unde să-i dispun și să-i dictez articole redactorului șef Szasz Lorand.

III. Primarul Pop Dumitru nu a fost schimbat din funcția de vicepreședinte al Organizației județene a PSD și nu a fost exclus din PSD de către subsemnatul, cum se susține în referatul Direcției Naționale Anticorupție, în primul rând întrucât nu puteam face acest lucru, întrucât conform prevederilor art.13 alin.5 din Statutul PSD în vigoare în perioada respectivă excluderea acestuia din partid se putea hotărâ de Biroul Organizației comunale a PSD.

Cu o zi înainte de conferința județeană susmenționată, când am întocmit lista cu propuneri pentru noul Birou Permanent Județean al PSD împreună cu președintele în funcție Ciocan Gheorghe, numitul Pop Dumitru a fost menținut pe listă pentru această funcție, dar propunerea nu a mai putut fi susținută la conferință pentru că a absentat nemotivat.

În data de 14.03.2011, respectiv după trei luni și jumătate de la săvârșirea abaterilor susmenționate, în urma verificărilor efectuate și a propunerii făcute de Comisia Județeană de Arbitraj și Integritate Morală, condusă de vicepreședintele Ioan Pop (fost deputat, iar de peste 10 ani directorul Colegiului Național Mihai Eminescu ), Comitetul Executiv Județean al PSD, compus din circa 25 de membri, a decis cu unanimitate de voturi dizolvarea Biroului Organizației comunale Odoreu a PSD și desemnarea unui președinte interimar, în persoana vicepreședintelui județean Ardelean Mircea, care a domiciliat anterior 10-15 ani în această localitate, acesta primind sarcina să constituie un nou birou local. Menționez că înaintea adoptării acestei hotărâri, primarul Pop Dumitru a făcut afirmații în rândul colegilor de partid din comună că nu se teme de conducerea Organizației județene a PSD, întrucât are susținere la București din partea senatorului Șova Dan, care era președintele Comisiei Centrale de Arbitraj și Integritate Morală, și a președintelui Ponta Victor.

IV. În consecință, declarația politică intitulată “Ministrul Apărării recidivează”, denunțul penal formulat în baza acestei declarații și articolul “ Pentru cine bat clopotele, Mitică ? “ precum și pierderea funcției de vicepreședinte județean al PSD și dizolvarea Biroului Organizației comunale Odoreu a PSD nu au nicio legătură cu inculpatul Govor Mircea și cu conflictul său cu primarul Pop Dumitru, iar victimizarea a celui din urmă de către Direcția Națională Anticorupție este total nejustificată.

Rubrica intitulată “Rubrica lui Mitică de Odoreu”, a apărut în ziarul Gazeta de Nord-Vest de abia după dizolvarea Biroului Organizației comunale Odoreu a PSD și numirea unui președinte interimar al acestei organizații, respectiv în perioada 18.03-15.04 2011, adică după patru luni de la licitația în discuție și după trei luni și jumătate de la Conferința județeană a PSD . Nu am avut inițiativa înființării acestei rubrici și nu am avut nicio participație la această rubrică, care s-a dorit a fi tot o rubrică pamfletară gen “Gura Târgului”. L-am întrebat pe inculpatul Govor Mircea Vasile de ce a inițiat această rubrică și mi-a răspuns că motivul este faptul că primarul Pop Dumitru l-a tot amenințat cu dezvăluiri în mass-media centrală, dacă rețin bine la B1 TV, precum și cu reclamații la lideri naționali ai PSD. Menționez că lecturând recent în colecția ziarului Gazeta de Nord-Vest de la Biblioteca Județeană Satu Mare toate articolele publicate la “Rubrica lui Mitică de Odoreu” am constatat că majoritatea acestora constituie sesizări ale unor cetățeni din comuna Odoreu și că par veridice.

Ridică mari semne de întrebare faptul că nici Poliția și nici Parchetul din Satu Mare, dar nici Direcția Națională Anticorupție, nu s-au sesizat nici atunci nici ulterior cu privire la multiplele aspecte de natură penală semnalate. Pe de altă parte, după știința mea, și înainte și după 2013 (anul excluderii mele din PSD), împotriva primarului Pop Dumitru au fost depuse mai multe sesizări penale, inclusiv la Direcția Națională Anticorupție, de către cetățeni din comuna Odoreu, printre care și consilieri locali, preum și de Curtea de Conturi Satu Mare, dar au fost mușamalizate sau tergiversate. Conform sesizărilor localnicilor, primarul Pop Dumitru ar fi acaparat direct sau prin interpuși mai multe magazine, case, inclusiv un conac, și terenuri în suprafață de peste 100 de hectare pe raza comunei Odoreu și ar fi deturnat sume substanțiale din bugetul local spre firme la care au fost asociați sau angajați fratele său și soția sa. Nici referitor la denunțul penal depus de subsemnatul la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 08.12.2010, în cazul căruia trebuiau efectuate cercetări și față de primarul Pop Dumitru sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la trafic de influență, nu mi-a fost comunicată vreo soluție până în prezent, deși au trecut 5 ani de la înregistrarea acestuia, motiv pentru care am adresat o interpelare pe această temă ministrului Justiției în data de 05.10.2015 (după ce am fost chestionat de jurnaliști din presa centrală referitor la modul de soluționare a denunțului respectiv, în contextul scandalului declanșat de ministrul Oprea Gabriel în urma accidentării mortale a unui motociclist din coloana sa oficială).

Pentru motivele expuse, consider că în cauză nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la șantaj față de subsemnatul lipsind atât latura obiectivă cât și latura subiectivă a aceste infracțiuni. Pe de altă parte, consider că Direcția Națională Anticorupție nu poate cenzura declarațiile politice, interpelările și denunțurile unui parlamentar ori actele politice statutare ale unei organizații politice și nici libertatea de exprimare a jurnaliștilor sau a politicienilor, inclusiv a parlamentarilor”.

Citește și: Klaus Iohannis nu se aștepta la asta: Cel mai diplomat atac la președinte! Îi crapă obrazul de rușine

Citește și: Traian Băsescu, pont ȘOCANT pentru DNA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.