Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de grație aplicată 'Regimului Chiliman' de DNA. Cum funcționa Afacerea ridicării mașinilor

DNA

Afacerea cu ridicarea mașinilor parcate neregulamentar a fost o veritabilă afacere până anii trecuți când Curtea Constituțională a scos practica în afara legii. Azi aflăm grație procurorilor DNA că în fapt asta era o adevărata afacere în urma căreia unii responsabili din Primăria condusă de liberalul Andrei Chiliman s-au înfruptat serios. Totul a ieșit la iveală după acțiunea fulger a DNA la Poliția Locală Sector 1 și care s-a soldat cu reținerea și apoi arestarea consilierului personal al lui Andrei Chiliman responsabil cu activitatea poliției locale.

Vezi și: INCREDIBIL Ce a găsit DNA la consilierul lui Andrei Chiliman: Rapoarte de filaj făcute la COMANDĂ

Potrivit motivării Tribunalului Prahova intrată în posesia STIRIPESURSE.RO exista o cotă de mașini care trebuia ridicată și în funcție de asta banii erau distribuiți responsabililor din Primăria Sectorului 1.

Iată detaliile afacerii așa cum e ea consemnată de judecător în baza probelor DNA:

Emanoil Bocean, consilier personal al primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, a primit săptămânal, timp de trei ani, comisioane de 20% din încasări de la Daniel Stoica Spirea, cumnat al omului de afaceri Florian Walter, sumele fiind remise după ce erau împachetate în coli albe, introduse în plic şi apoi într-o mapă. 

Potrivit încheierii de şedinţă în care judecătorii Tribunalului Prahova au decis arestarea preventivă a lui Bocean, acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, Poliţia Locală a Sectorului 1 a organizat, în aprilie 2009, o licitaţie pentru atribuirea serviciilor de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar pe teritoriul sectorului respectiv. 

"În aceste împrejurări, SC C. T. SA, administrată de S. S. D. a participat la licitaţia respectivă, la propunerea cumnatului său, W.F., care, derula prin firma administrată, SC C. R. SA B., un contract de salubritate cu Primăria Sectorului 1 Bucureşti", se arată în document. 

Surse apropiate anchetei au declarat că firma în cauză care a participat la acea licitaţie era administrată de Daniel Stoica Spirea, cumnat al omului de afaceri Florian Walter. 

"Înainte de organizarea licitaţiei au fost comandate autovehicule speciale pentru activitatea de ridicări maşini parcate neregulamentar, de la firma (...) România. Caracteristicile tehnice ale autospecialelor respective s-au regăsit în caietul de sarcini elaborat de reprezentanţii primăriei în vederea organizării licitaţiei pentru serviciile respective, astfel încât firma C. T. S.A. să câştige licitaţia, potrivit înţelegerii avută cu B.E. (Bocean Emanoil. n.r.) (...) Pentru ca C. T. S.A. să câştige licitaţia, a fost schimbat caietul de sarcini iniţial, cu sprijinul lui B.E., având în vedere influenţa acestuia prevăzându-se pentru ofertanţi posibilitatea ca autospecialele să fie achiziţionate în regim de leasing", se arată în motivarea instanţei. 

Procurorii spun că Bocean a cerut drept recompensă pentru sprijinul acordat în câştigarea licitaţiei sume de bani sub forma unui "comision" din încasările activităţii de ridicare a autoturismelor. 

"Potrivit cererii lui B.E. suma reprezentând comisionul respectiv, trebuia să-i fie predată personal, săptămânal, în numerar, împreună cu situaţia maşinilor ridicate, pentru a se convinge că nu i se dădea o sumă mai mică. Sus-numitul a susţinut că sumele respective sunt, atât pentru sine, cât şi pentru alte persoane cu putere de decizie din Poliţia Locală şi Primăria Sectorului 1 Bucureşti", spun procurorii. 

Astfel, în perioada anilor 2009 - 2011, Stoica Spirea Daniel se prezenta săptămânal, personal, la biroul lui Bocean situat la etajul 3 din clădirea Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti, pentru a înmâna acestuia plicurile cu bani, reprezentând 'comisionul' de 20% din încasări. 

"În perioada menţionată, în repetate rânduri, S. S. D. a remis lui B.E., suma totală de 2.000.000 lei, reprezentând procentul respectiv din încasările SC C. T. S.A., atât personal, cât şi prin intermediul angajaţilor săi, S.V. şi T.C.. Sus-numiţii se prezentau la biroul lui B.E., din sediul Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti sau la sediul (...) Sumele de bani remise lui B.E. erau împachetate, mai întâi în coli albe, introduse în plic, apoi într-o mapă, ce era predată de S. S. D. sau cei doi angajaţi ai acestuia, săptămânal, în ziua de vineri, după ora 12.00, lui B.E., la cererea acestuia. Sumele astfel predate lui B.E., aşa cum au fost solicitate de acesta (sub forma unui 'comision'), variau între 10.000 lei şi 100.000 lei, săptămânal, sus-numiţii având obligaţia de a-l anunţa în prealabil, telefonic, pentru a stabili condiţiile întâlnirii săptămânale, în scopul înmânării plicurilor cu bani", precizează procurorii, conform motivării instanţei. 

De asemenea, din actele dosarului rezultă şi faptul că inculpatul controlează direct sau indirect mai mulţi agenţi economici şi societăţi comerciale, anchetatorii reţinând şi că, practic, Poliţia Locală îi plătea acestuia o chirie de 4.000 de euro lunar. 

"În singura declaraţie de interese depusă în luna aprilie 2008, inculpatul a arătat că este acţionar cu 50% în S.C. M. C. SRL, spaţiu închiriat de inculpat pentru suma de 4.000 euro lunar Poliţiei Comunitare. Practic, instituţia pe care o coordona îi plătea lunar inculpatului suma menţionată, cu titlu de chirie, pentru spaţiul unde funcţiona una din secţiile Poliţiei Comunitare", arată DNA. 

Emanoil Bocean a fost arestat preventiv, miercuri, în dosarul instrumentat de DNA Ploieşti în care este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, decizia nefiind definitivă.

____

”În cursul lunii aprilie 2009, urmare adoptării Hotărârii nr. 416/31.10.2008 a Consiliului Local al Sectorului 1, Poliţia Locală a Sectorului 1 a organizat o licitaţie pentru atribuirea serviciilor de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar, pe teritoriul sectorului respectiv. În aceste împrejurări, S.C. C. T. S.A., administrată de S. S. D. a participat la licitația respectivă, la propunerea cumnatului său, W.F., care, derula prin firma administrată, SC C. R. SA B., un contract de salubritate cu Primăria Sectorului 1 București.

Înainte de organizarea licitaţiei au fost comandate autovehicule speciale pentru activitatea de ridicări maşini parcate neregulamentar, de la firma …….. România. Caracteristicile tehnice ale autospecialelor respective s-au regăsit în caietul de sarcini elaborat de reprezentanţii primăriei în vederea organizării licitaţiei pentru serviciile respective, astfel încât, firma C. T. S.A. să câştige licitaţia, potrivit înțelegerii avută cu B.E.. Autospecialele au fost achiziționate în regim de leasing, iar în caietul de sarcini, așa cum a fost inițial conceput se prevedea condiția ca firmele participante la licitația pentru atribuirea contractului de ridicare autovehicule parcate neregulamentar să aibă în proprietate respectivele autovehicule. Pentru ca C. T. S.A. să câștige licitația, a fost schimbat caietul de sarcini inițial, cu sprijinul lui B.E., având în vedere influența acestuia prevăzându-se pentru ofertanţi posibilitatea ca autospecialele să fie achiziţionate în regim de leasing.

În această situaţie, pentru a câştiga respectiva licitaţie şi pentru a obţine modificarea caietului de sarcini, în sensul celor arătate, S. S. D. a apelat la sprijinul cumnatului său – W.F., administratorul firmei SC C. R. SA.

În acea perioadă, S. S. D. și W.F. au intervenit la B.E., coordonatorul Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti, pentru modificarea caietului de sarcini, aşa cum a fost redactat, iniţial, de către reprezentanții Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti, pentru a facilita câștigarea licitației de către SC C. T. S.A.

După câştigarea licitaţiei până la demararea efectivă a activităţii de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar, la cererea expresă a lui B.E., pentru sprijinul acordat în câștigarea licitației, dar și ca o garanție pentru buna desfășurare a contractului respectiv, S. S. D. administrator al SC C. T. S.A., în primăvara anului 2009 a acceptat să-i remită, sumele de bani solicitate, sub forma unui „comision”, calculat lunar în procent de 20% din încasările activităţii de ridicare a autoturismelor, din care era scăzut TVA-ul.

Potrivit cererii lui B.E. suma reprezentând comisionul respectiv, trebuia să-i fie predată personal, săptămânal, în numerar, împreună cu situaţia maşinilor ridicate, pentru a se convinge că nu i se dădea o sumă mai mică. Susnumitul a susținut că sumele respective sunt, atât pentru sine, cât şi pentru alte persoane cu putere de decizie din Poliția Locală și Primăria Sectorului 1 București.

Parchetul a susţinut că, în perioada anilor 2009 - 2011, Stoica Spirea Daniel se prezenta săptămânal, personal, la biroul lui B.E., situat la etajul 3 din clădirea Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti, din strada Prometeu, pentru a înmâna acestuia plicurile cu bani, reprezentând “comisionul” de 20% din încasări, aşa cum i-a fost impus încă de la începutul derulării contractului dintre firma C. T. şi Poliţia Locală a Sectorului 1 Bucureşti.

În perioada menționată, în repetate rânduri, S. S. D. a remis lui B.E., suma totală de 2.000.000 lei, reprezentând procentul respectiv din încasările SC C. T. S.A., atât personal, cât și prin intermediul angajaților săi, S.V. și T.C.. Susnumiții se prezentau la biroul lui B.E., din sediul Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti sau la sediul ……………..

Sumele de bani remise lui B.E. erau împachetate, mai întâi în coli albe, introduse în plic, apoi într-o mapă, ce era predată, de S. S. D. sau cei doi angajați ai acestuia, săptămânal, în ziua de vineri, după ora 12.00, lui B.E., la cererea acestuia. Sumele astfel predate lui B.E., aşa cum au fost solicitate de acesta (sub forma unui “comision”), variau între 10.000 lei şi 100.000 lei, săptămânal, susnumiții având obligaţia de a-l anunţa în prealabil, telefonic, pentru a stabili condiţiile întâlnirii săptămânale, în scopul înmânării plicurilor cu bani.

În anul 2012,printr-un contract de novaţie obligaţiile asumate de SC C. T. S.A., administrată de S. S. D. au fost preluate de S.C. T. A.  R. SRL, firmă la care, prima dintre acestea era asociat unic. În acea perioadă, pe fondul reducerii la jumătate a tarifelor percepute pentru activitatea de ridicare a autoturismelor și a numărului maşinilor aflate în această situaţie, contractul respectiv nu mai era profitabil firmei C. T., care  a fost în imposibilitatea de a mai achita “comisionul” către B.E.. În anul 2012, urmare scăderii tarifului pentru autovehiculele ridicate, transportate și depozitate de I.G., S. S. D. a  obținut de la E. B. instituirea unui abonament lunar, prin care să fie compensate astfel pierderile suferite în urma scăderii tarifelor și numărului de mașini ridicate pe parcursul a 24 de ore. Astfel, din luna noiembrie a anului 2012 a intrat în vigoare un așa zis “contract de abonament” prin care Poliția Locală Sector 1 plătea către I.G. o sumă lunară, pentru a menține 24 din 24 de ore, serviciul de ridicare la dispoziția comunității din sectorul 1.”, se spune în motivarea instanței.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.