Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru în dosarul Black Cube: Acord de recunoaștere a vinovăției respins de instanță

rpdefense.over-blog.com
black cube

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi, acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de israelianul Ron Weiner cu procurorii DIICOT în dosarul "Black Cube" privind hărţuirea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, anunță Agerpres

Magistratul a dispus trimiterea dosarului la DIICOT în vederea continuării urmăririi penale, însă decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Tăriceanu îl APĂRĂ pe Remeș: 'E un semn PROST în legătură cu modul în care funcţionează justiţia'


Anterior, în urmă cu două săptămâni, un alt judecător de la Tribunalul Bucureşti a acceptat acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de DIICOT cu David Geclowicz, un alt israelian acuzat de aceleaşi infracţiuni în dosarul 'Black Cube', care a primit o condamnare de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare.

Dezbaterile în acest dosar au avut loc luni, însă judecătorul a amânat cu o zi pronunţarea unei decizii în legătură cu acordul încheiat de Ron Weiner cu DIICOT. 

Israelianul şi-a cerut scuze în sala de judecată faţă de persoanele care au avut de suferit în urma acţiunilor sale, susţinând că este conştient de gravitatea faptelor de care este acuzat.

Tolontan, reacție după descinderea procurorilor DNA la Spitalul Malaxa


"Îmi pare rău pentru acţiunile mele, în faţa victimelor şi a părţilor vătămate. Am venit în România fără intenţia de a încălca legea. Am venit ca un angajat al unei firmei crezând că fac un serviciu legal. În momentul în care am întâlnit Poliţia, am înţeles caracterul ilegal al acţiunilor mele şi am înţeles să cooperez cu autorităţile. Doresc să continui să colaborez, pentru a se afla adevărul şi pentru mine şi pentru societatea românească în general. Această perioadă de 4 luni a fost foarte grea pentru mine şi familia mea. Am fost în arest preventiv şi arest la domiciliu, într-o ţară străină în care nu am mai fost şi nu înţeleg limba. Am greşit şi înţeleg severitatea acţiunilor mele. Nu am nicio intenţie de a încălca legea în viitor", a spus Ron Weiner. 

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a anunţat că la încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei semnat de Ron Weiner au fost luate în calcul circumstanţele în care au fost săvârşite faptele şi faptul că israelianul nu ştia de toate detaliile operaţiunii. Reprezentantul DIICOT a mai spus că Ron Weiner a avut o atitudine pozitivă în timpul anchetei şi trebuie luat în calcul nivelul său de educaţie, precum şi situaţia familiei. 

Doi israelieni puşi sub acuzare în dosarul "Black Cube" - Ron Weiner şi David Geclowicz - şi-au recunoscut vinovăţia şi au încheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a primi pedepse reduse. Potrivit acestui acord, Ron Weiner şi David Geclowicz au acceptat să primească o condamnare cu suspendare. 

Un alt treilea israelian implicat în acest caz - Yossi Barkshtein - a reuşit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă. 

De asemenea, procurorii l-au pus sub urmărire penală pe fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, aflat în prezent în arest preventiv. Dragomir a ocupat funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI. În anul 2015, el a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor. 

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (Marea Britanie), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi, ulterior, compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinutului acestora", susţin procurorii DIICOT. 

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner şi David Geclowicz aveau roluri şi sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul Laurei Kovesi şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.