Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitura diplomatică prin care Macron poate deveni noul lider al Europei

www.express.co.uk
Emmanuel Macron Angela Merkel

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Lovitura diplomatica pe care a dat-o tanarul presedinte francez odata cu vizita lui Donald Trump la Paris, de Ziua Republicii, dupa ce liderul de la Elysee a punctat si vizita lui Vladimir Putin, la sfarsitul lunii mai, este un nou exemplu al redistribuirii pozitiilor de forta in Europa.
Fostul presedinte Francois Hollande a lasat in urma imaginea unei Frante slabite de probleme interne, obosita de politicieni gura-goala sau anacronici, hartuita de terorism, incapabila sa tina ritmul Germaniei si privita usor de sus, si de la Berlin, si de la Casa Alba. Dar Emmanuel Macron a decis ca Hexagonul sa se reintoarca la pozitia inconturnabila de far al Europei occidentale si lider continental. Un pas important l-a  facut pe 14 iulie, oferindu-i lui Trump, si nu numai,  imaginea unei Frante de care in viitor trebuie sa se tina seama, care va avea un cuvant de spus in orice problema globala. Iar marile strategii internationale vor trebui, de acum incolo, sa treaca si de semnatura palatului Elysee. Intr-o Europa unde Donald Trump este vazut ca o needucata oaie neagra pe care miliardarul mereu o sare, in tandem cu Putin.
O Europa insa ce pare sa asiste senin la propriul linsaj (imigranti, terorism la ordinea zilei) si pe care Trump a intrebat-o la Varsovia,  daca mai ”are vointa de a supravietui” invocand ”valorile traditionale” precum credinta, identitatea, familia si nu ”guvernele si birocratia”. Deci exact opusul corectitudinii politice de la Bruxelles si ”diversitatii” proclamate de politica de stat de Angela Merkel. O Merkel care suge gaz rusesc in vreme ce Trump promite gaz de sist Europei de Est. In fata unei Europe care vaita ca o ploua dar nu pune mana sa inchida geamul, Macron a ales sa mearga pe mana lui Trump.
Cine ramane cu Merkel de gat?
Emmanuel Macron pare satul  de dominatia Angelei Merkel pe scena diplomatiei europene. Pentru ca, dupa ce a venit la Elysee, in spatele unui teoretic dinamism al relatiilor franco-germane, o rivalitate se contureaza din ce in ce mai clar intre Macron si Merkel asupra leadership-ului european. ”Franta a revenit la masa”, estimeaza Jean-Dominique Giuliani, presedintele fundatiei Schuman, expert in probleme europene. ”Este nevoie de un reechilibru, care era necesar, in relatia cu Germania, in conditiile in care Merkel a fost propulsata de  media anglo-saxona, dupa Brexit, dupa alegerea lui Trump, in rolul de nou ”lider al lumii libere” in fata tendintelor populiste si autoritare. La vederea lui Trump, Angela Merkel are mereu o reactie de parca cineva i-ar fi pus in paianjen in mana (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Spre stupefacţia marilor companii, a băncilor şi a clasei de business, PSD - un partid care le era favorabil şi de pe urma căruia au obţinut multe facilităţi fiscale în trecut, ştergeri de datorii, ajutoare de stat, privatizări – a devenit, sub conducerea lui Liviu Dragnea, un partid care s-a întors împotriva lor. Şi nimeni nu ştie de ce.
Dintr-o dată, multinaţionalele, corporatiştii şi cei care s-ar putea încadra în clasa de mijloc au devenit inamicii noii conduceri a PSD.
Cineva a început să ceară socoteală multinaţionalelor, spre bucuria celor din aparatul de stat, a pensionarilor sau a antreprenorilor mici şi mijlocii care au pierdut în criză, care au fost scoşi din piaţă de către companiile străine.
Eliminarea plafonului pentru plata contribuţiilor de asigurări sociale, o idee venită peste noapte şi aplicată imediat după ce PSD s-a instalat la Palatul Victoria, a produs rumoare în rândul corporatiştilor, care s-au trezit că li se reţine mai mult din salariu, asta dacă firma unde lucrează nu a acoperit diferenţa.
În programul de guvernare PSD 2, citit de noul premier Mihai Tudose, toată clasa de business s-a trezit cu impozitul pe cifra de afaceri în loc de impozitul pe profit. De asemenea, a intervenit şi taxa de solidaritate, care de fapt este un impozit mai mare pe venit. Urmează noul nivel al redevenţelor, o temă extrem de controversată.
Cu acest impozit pe cifra de afaceri, marile companii, organizate în Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Consiliul Investitorilor Străini, AmCham, Camera de Comerţ Franceză, Camera de Comerţ Germană, AOAR şi RBL-Romanian Business Liders, au făcut front comun pentru prima dată. Nu întotdeauna interesele lor coincid, având în vedere că sunt şi companii româneşti şi companii străine, şi lideri de business români şi manageri străini.
Protestul lor public a fost evident, iar premierul Mihai Tudose a fost chemat la Bruxelles, de unde s-a întors spunând că acest impozit nu va fi aplicat. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Dezvoltarea unei ţări se obţine şi prin inovaţie - adusă de oameni cu proiecte şi idei care au impact. Din păcate, statul român investeşte prea puţin în cercetare. Însă, chiar şi în aceste condiţii, România are o clasă de antreprenori gata să rişte pentru a ajunge la succes.
Când ingineria se întâlneşte cu medicina rezultatele pot fi de-a dreptul spectaculoase. La Oradea, doi tineri dezvoltă un proiect care să ajute persoanele cu dificultăţi motorii. Este vorba de un exoschelet la un preţ accesibil. Lucrează de patru ani la acest proiect care a început să avanseze rapid.
Ridică-te și umblă!
„În fiecare familie extinsă din România există cel puţin o persoană cu dizabilităţi. Despre câte persoane vorbim ? 2000, 20.000 ? Imaginaţi-vă un oraş din România în care trăiesc doar persoane în scaun cu rotile”. Este ideea de la care a pornit András Kapy, fondatorul AxoSuits.
Da, statistica spune că sunt peste 20 de mii de oameni cu probleme de mobilitate, care stau în scaun cu rotile, însă numărul real celor imobilizaţi este chiar şi de 10 ori mai mare. Persoane cu diverse stadii de paralizie, care sunt prizoniere. În propriile case,sau pe paturile de spital. (Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

La începutul anilor ’90, când românii nici nu visau la Coca-Cola, Marius Iliev a venit cu o idee de afaceri care l-a îmbogățit: dozatoarele de suc importate din SUA. În 1993 avea 10.000 de astfel de aparate, iar lumea nu se mai sătura de sucurile colorate, cu arome de kiwi, mango, papaya sau alte fructe exotice despre care cei mai mulți dintre români nici nu știau că există.
Imediat după Revoluție, abia ieșiți din comunism, românii devorau, lacomi, orice aducea a Occident. În acel moment, piața răcoritoarelor era ca și inexistentă. Marii jucători internaționali abia începeau să se uite spre România, iar produsele locale erau mai proaste decât cele mai ieftine sucuri de acum. Atunci i-a venit ideea lui Marius Iliev.
„Aveam o firmă specializată în comerțul de produse între SUA, unde se afla compania mamă, și România, TEC European Connection. La un moment dat, soseau din ce în ce mai multe cereri de export de băuturi răcoritoare. Cum costurile de transport erau extrem de ridicate în raport cu valoarea produsului, am căutat alternative“, își amintește Marius Iliev.
La început, a importat din SUA materii prime și materiale pentru producerea de băuturi răcoritoare pe care le livra fabricilor de profil din România. Doar că aceste fabrici erau ale statului, drept urmare lucrau cu tehnologii vechi și băteau palma greu, pentru că aveau prea mulți șefi cu drept de semnătură care se împiedicau unul de altul. „Așa m-am hotărât să mă adresez mediului privat, care însă nu avea, pe atunci, posibilitatea de a investi consistent în tehnologia necesară. Atunci s-a născut ideea de a aduce în România dozatoarele de suc pe care le vedeam pretutindeni în SUA și în alte țări“, a povestit pentru RL Weekend Plus Marius Iliev. (Mai mutle detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.