Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură după lovitură a magistraţilor: Încă un 'greu' a încasat 30 de zile de arest

puscarie catuse

Lovitură după lovitură a magistraţilor. Încă un "greu" a încasat 30 de zile de arest. Curtea de Apel Oradea a dispus vineri arestarea preventivă a prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Ioan Sabău Gligor, pe o durată de 30 de zile.

Curtea de Apel Oradea a admis vineri de arestare preventivă formulată de D.N.A. - Serviciul Teritorial Oradea şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Ioan Sabău Gligor pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18 decembrie 2015 şi până la data de 16 ianuarie 2016, inclusiv.

Citeşte şi: Cristoiu: Pe scena politică au mai rămas trei personalităţi interesante

'Hotărârea poate fi atacată cu contestaţie, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,' se arată în comunicat. Potrivit unui alt comunicat al DNA Ioan Gligor este acuzat de luare de mită (patru infracţiuni din care trei în formă continuată), şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Citeşte şi: Urmarire ca-n filme pe strazile din Romania. Mai multe focuri de arma au fost trase

Procurorii susţin că, în perioada 2009 - 2012, inculpatul Gligor Ioan Sabău, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, a pretins şi primit lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea şi avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuinţa sa, racordarea locuinţei personale la reţeaua de apă geotermală a oraşului prin decontarea lucrării din bugetul local, în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Primăriei Beiuş, denunţător în cauză.

Citeşte şi: Eşec pentru DNA: Marian Oprişan a fost ACHITAT definitiv

În schimb, magistratul urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să supravegheze cercetările penale cu privire la acesta în dosarele aflate în lucru la Poliţia municipiului Beiuş. În vara anului 2009, Sabău i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea (denunţător în cauză) să doneze municipiului Beiuş un teren de 427 mp aflat în proprietatea unităţii de cult, astfel încât Primăria municipiului Beiuş să poată asfalta drumul ce face accesul la locuinţa sa din municipiul Beiuş. Altfel, lucrările nu puteau fi decontate din bugetul local.

La 28 septembrie 2009 a fost încheiat un contract de donaţie pentru acel teren. "Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracţiunilor de furt calificat, distrugere şi profanare de morminte în care erau vizaţi reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice", arată procurorii DNA. Totodată, în primăvara anului 2015, Sabău a aflat, printr-un intermediar, despre intenţia respectivei persoane din conducerea Primăriei Beiuş de a formula un denunţ penal împotriva sa pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, după ce anterior a protejat-o ca să nu aibă dosare penale.

Vezi şi: VIDEO FABULOS Baronul Marian Oprișan a ajuns la Beciul Domnesc! Iată cum se distrează

Inculpatul i-a transmis în mod direct persoanei respective, prin intermediul cumnatului său şi prin intermediul unei alte persoane, că deţine dovezi din care rezultă că funcţionarul din primărie ar fi încălcat obligaţiile ce decurgeau din măsurile preventive luate împotriva sa de către Curtea de Apel Oradea sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai exact, i-a evidenţiat că ar fi luat legătura cu persoane cu care avea interdicţia de a comunica şi că deţine dovezi privind comiterea unor noi fapte penale în legătură cu finanţarea ilegală din fonduri publice a echipei de fotbal din Beiuş. De asemenea, i-a comunicat că va formula un denunţ penal pentru luare de mită, constând în primirea unor sume de bani remise în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie.

"La data de 4 iunie 2013, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, inculpata Ardelean Adriana, procuror din cadrul acestei unităţi de Parchet, fiind determinată şi ajutată de prim-procurorul Sabău Gligor Ioan, care, în perioada respectivă, se afla în relaţii tensionate cu denunţătorul, funcţionar public, a dispus, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/ părţii civile Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, până la concurenţa valorii pagubei, respectiv până la concurenţa sumei de 16.000 euro. Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost luat în semn de răzbunare faţă de funcţionarul public respectiv", mai arată procurorii DNA.

Vezi şi: Marian Oprișan a fost reales președinte PSD Vrancea

La începutul anului 2014, procurorul Adriana Ardelean a dispus ridicarea sechestrului asigurător şi darea în custodie a autovehiculului către Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, "fără ca la dosarul cauzei să existe vreo probă care să modifice situaţia de fapt avută în vedere de procuror la data luării măsurii asiguratorii şi fără ca ordonanţa de ridicare a sechestrului să fie motivată".

"Ridicarea măsurii asiguratorii a fost determinată strict de faptul că, după o perioadă de timp de la momentul aplicării sechestrului, inculpatul Sabău Gligor Ioan s-a împăcat cu funcţionarul public respectiv, astfel că acţiunile procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş împotriva acestuia din urmă au fost stopate", menţionează procurorii.

Citeşte şi: Dan Voiculescu: 'Îl somez pe Traian Băsescu să prezinte dovezi clare...'

Alte acuzaţii la adresa lui Gligor Ioan Sabău se referă la faptul că, în perioada 2011 - 2015, în calitate de prim-procuror a pretins şi primit produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii de la primarul unei comune (denunţător în cauză). În schimbul acestora, magistratul urma "să protejeze activitatea infracţională a edilului".

Unui om de afaceri, cercetat penal, i-a cerut în primăvara acestui an să efectueze reparaţii la instalaţia de apă a locuinţei sale, fără să-i plătească lucrările. În schimbul acestor foloase, inculpatul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor şi obţinerea unei soluţii favorabile acestuia în dosarul penal în care era vizat. Conform DNA, acesta şi-a renovat o casă de vacanţă, aflată în proprietatea sa, care nu figurează menţionată în declaraţia de avere depusă la Consiliul Superior al Magistraturii, anunţă Agerpres.

Vezi şi: Traian Băsescu a explodat: Nu are cum să mă facă un mafiot ca el

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.