Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură GREA la CNAS. Pe cine vizează procurorii anticorupţie

sigla dna

Procurorii DNA au efectuat în această dimineaţă 50 de percheziţii, dintre care şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Surse judiciare au declarat pentru ŞTIRIPESURSE.RO că vizat ar fi chiar preşedintele CNAS, Burcea Marian.

De altfel, chiar şi fostul consilier al lui George Maior, Sergiu Nicolae Ciobanu, a fost ridicat de procurorii DNA, în urma perchezițiilor de azi dimineață.

Procurorii vizează fapte de corupție în legătură cu modul în care au fost cheltuiți banii destinați îngrijirii la domiciliu. Mai precis ar fi vorba de fraude făcute de firme de îngrijiri la domiciliu care decontau servicii pentru pacienți falși.

În urma percheziţiilor, procurorii anticorupţie au descoperit o adevărată maşină de bani în urma percheziţiilor la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit informaţiilor obţinute de ŞTIRIPESURSE.RO, funcţionarii puseseră la punct un mecanism incredibil pentru a fura banii destinaţi pacienţilor. Sub protecţia unor persoane din conducere, funcţionarii au redactat sute de rapoarte false. Mai exact, aceştia introduceau date în sistem, iar mai apoi le ştergeau, pentru ca serviciile să apară ca şi cum ar fi fost efectuate. Prejudiciul, potrivit informaţiilor obţinute de ŞTIRIPESURSE.RO, se ridică la 3 milioane de euro.

Ancheta a relevat şi faptul că angajaţi ai CASMB şi CNAS, inclusiv cei care deţineau atribuţii de control şi constatare a contravenţiilor din cadrul celor două instituţii, ar fi cerut mai multe foloase de la reprezentanţii unei firme ce se ocupa cu asistenţă medicală la domiciliu, pentru a se renunţa pe viitor la controlarea în exces a activităţii respectivei societăţi, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES.

Potrivit aceloraşi surse, în contextul unui control efectuat de Curtea de Conturi, mai multe persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au încercat să împiedice descoperirea decontărilor anumitor medicamente pentru pacienţi fictivi. Astfel, arată sursele, medicamente în valoare de peste 7 milioane de euro au fost decontate prin întocmirea unor documente medicale ce trebuiau să creeze impresia că neregulile descoperite de Curtea de Conturi s-ar încadra într-o excepţie prevăzută de unele norme elaborare de CNAS. 

Sursele judiciare au menţionat că, în acest caz, anchetatorii investighează infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, comise în perioada ianuarie 2016 - august 2017. 

După finalizarea percheziţiilor, mai multe persoane vor fi duse la audieri, au susţinut sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.