Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ grea primită de o celebră bancă din România. Cum a ajuns să plătească dobânzi FABULOASE la împrumuturi de la banca-mamă

Raiffeisen

O celebră bancă din România se confruntă cu o situaţie incredibilă. Potrivit Bancherul.ro, Raiffeisen Bank a ajuns să plătească pentru împrumuturile subordonate de la banca-mamă dobânzi chiar şi de patru ori mai mari decât creditele de la alte bănci.

Totul a început în 2003 şi 2004, când Raiffeisen Bank România a încheiat cu banca-mamă din Austria, Raiffeien Zentralbank Osterreich AG trei credite subordonate în valoare totală de 67 milioane euro, cu o dobânda compusă din EURIBOR la 3 sau 6 luni plus o marja fixă de 1,25%. Împrumuturile urmau să fie rambursate în perioada 2010-2011.

În 2006, a fost contractată însă o nouă finanţare, de 20 milioane lei, cu dobânda formată din EURIBOR la 3 luni plus 0,95%, care urmă să fie rambursat în 2012. Aşadar la finalul lui 2006, Raiffeisen Bank avea în total împrumuturi subordonate în valoare de 87 milioane euro.

Conform raportului anual al băncii din 2006, dobânda medie plătită băncii-mamă pentru împrumuturile subordonate era de 4,81%. Costul finanţării de la banca-mamă era, aşadar, cu puţin mai mic decât cel al resurselor atrase de la alte bănci şi instituţii internaţionale, de 5,1%.

La finalul lui 2008, după izbucnirea crizei, EURIBOR a coborât la doar 3%. Scăderea EURIBOR cu aproape un punct şi jumătate ar fi trebuit să influenţeze şi dobânda împrumuturilor subordonate ale Raiffeisen. Ceea ce nu s-a întâmplat, însă. Dimpotrivă, dobânda medie la creditele subordonate ale Raiffeisen a crescut la 6,03% în 2008.

content-image

sursa foto: bancherul.ro

Împrumuturile subordonate contractate în 2003-2004 au ajuns la scadenţă în 2012, astfel că în 2013 Raiffeisen a contractat două noi facilităţi de creditare de la banca-mamă, una în valoare de 100 milioane euro, alta de 42 milioane franci elveţieni (CHF).

În 2014, dobânda medie la împrumuturile subordonate a fost 4,52%, în timp ce EURIBOR scăzuse la doar 0,17% la finalul aceluiaşi an. În acelasi timp, dobânda medie pentru creditele obţinute de la alte bănci era 2,2%, la jumătate faţă de cea plătită băncii-mamă.

Dobânda împrumuturilor subordonate a scăzut în 2015 cu peste un punct, la 3,39%. Anul trecut însă, în 2016, dobânda împrumuturilor subordoante ale Raiffeisen Bank, în valoare totală de 210 milioane euro, a crescut iar la 3,88%

În acelaşi timp, Raiffeisen Bank România a plătit o dobândă medie de 1,59% pentru depozitele atrase de la banca-mamă, de trei ori mai mult decât dobanda plătită de bancă pentru depozitele clientelei (populaţie şi firme), de doar 0,52%.

Responsabilii cu comunicarea ai Raiffeisen Bank nu au răspuns la întrebările trimise de Bancherul.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.