Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru Dacian Cioloș: Totul s-a aflat în comisiile parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Dacian Cioloș Alina Gorghiu Dacian Ciolos

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au constatat, în urma verificărilor bugetului pe 2016, că nu se justifică rectificările bugetare pozitive făcute de Guvernul Cioloş în lunile iunie şi noiembrie, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Viorel Arcaş.

"Am constatat 11,6 miliarde (lei - n.r.) prognoză nejustificată de creştere a veniturilor. Suntem de aceeaşi părere cu cei de la Curtea de Conturi. Cele două rectificări, în funcţie de gradul de realizare a indicatorilor (...), nu justificau o rectificare pozitivă, nici în iunie, nici în noiembrie. Consecinţele le vedem: nerealizarea veniturilor - cele 11,6 miliarde propuse, nerealizarea cheltuielilor bugetare în totalitate. Nici măcar programul de investiţii nu s-a putut realiza", a afirmat Viorel Arcaş, după şedinţa comisiilor reunite care a verificat rectificările bugetare ale Guvernului Cioloş, scrie agerpres.ro.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară a fost condamnată pentru că s-a culcat cu 3 elevi / FOTO

El a spus că raportul comisiilor va fi înaintat Birourilor permanente.

Potrivit preşedintelui Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Leonardo Badea, una dintre recomandările raportului este ca acesta să fie înaintat Ministerului Finanţelor şi Curţii de Conturi pentru ca aceste instituţii să ia măsuri astfel încât, pe viitor, să nu se mai întâmple acest lucru.

Citește și: Explicațiile celor mai frecvente 5 vise: Ce înseamnă dacă visezi că faci sex sau cazi în gol

"Raportul se finalizează cu o serie de recomandări pentru a folosi această anchetă ca un instrument pentru viitor, adică datele rezultate de execuţie preventivă în cazul cheltuielilor şi veniturilor la nivelul bugetului de stat. Noi sperăm ca acest raport să fie valorificat la nivelul Ministerului Finanţelor şi al Curţii de Conturi", a spus Badea.

Întrebat dacă are o recomandare pentru actualul Guvern despre care Comisia Europeană a spus că supraestimează creşterea economică, Leonardo Badea a răspuns: "Guvernul nu supraestimează creşterea economică, creşterea economică este preluată din datele prezentate de către Comisia Naţională de Prognoză. (...)Noi nu ştim în momentul actual care va fi creşterea economică şi puneţi la îndoială o cifră pe care Comisia de prognoză o susţine".

Citește și: PREMIERĂ ISTORICĂ Au fost creați embrioni micști umani și de porc

"Vom vedea pe cifre la 6 luni şi actualul Guvern cum va estima şi cum va prognoza. Să nu ne antepronunţăm şi să creăm un scenariu care astăzi nu există. Este o creştere prognozată de 5,2%, eu aş fi bucuros să fie mai mult de 5,2%. Şi nu este singurul caz în care inclusiv instituţii internaţionale nu au estimat corect creşterea economică a României în ultimii ani. România a avut în ultimii ani o creştere economică de referinţă şi vorbim de ultimii 4-5 ani", a adăugat Badea.

Membrii Comisiilor de buget-finanţe au analizat rectificările bugetare din 2016, date de Guvernul Cioloş, termenul de depunere a raportului fiind data de 15 februarie.

Citește și: OFICIAL Ea este noua IUBITĂ a lui Brad Pitt / FOTO 18+

Au fost audiaţi la comisii: Doru Petru Dudaş - vicepreşedinte ANAF, Camelia Izvoran - secretar general adjunct la Ministerul Fondurilor Europene, Cătălin Gheran - director general Autoritatea de Management Programe, Infrastructură Mare în MFE, Claudia Coman - Direcţia coordonare şi sistem din MFE, Sirma Caraman - secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Daniela Pescaru - secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ghizdeanu - preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii.

La audieri au fost invitaţi şi fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministru de Finanţe Anca Dragu şi fostul vicepremier Vasile Dâncu, dar aceştia nu s-au prezentat, ci au trimis materiale în care şi-au prezentat punctul de vedere faţă de cele două rectificări de buget de anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.