Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru DNA: Abuzul în serviciu, dezincriminat de o instanţă. 28 de inculpați, ACHITAȚI

ebihoreanul.ro
justitie

Decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016, prin care a fost dezincriminat parţial abuzul în serviciu, face să ”cadă„ un dosar important instrumentat de DNA Alba Iulia, cu prejudiciu calculat la peste 11 milioane de euro. 28 inculpaţi, printre care afaceristul Gelu Iancu şi foşti angajaţi ai acestuia şi ai BCR, au fost achitaţi la Tribunalul Alba, informează Adevărul.

Hotărârea Tribunalului Alba a fost pronunţată în 6 martie 2017, iar achitarea celor 28 inculpaţi are la bază decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016. Parchetul poate formula contestaţie la Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecătoarea Camelia Bogdan acuză o bancă din România de spălare de bani. CSM a fost sesizat


Inculpaţii sunt judecaţi pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, iar o parte au fost trimişi în judecată şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălarea banilor.

Decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016 a stabilit că infracţiunea de abuz în serviciu se mai poate pedepsi penal doar dacă se constată încălcarea unui act normativ cu rang de lege, respectiv ordonanţă, ordonanţă de urgenţă sau lege. În acest dosar, inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru că au încălcat norme şi instrucţiuni de lucru în vigoare - Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate.

Dezvăluiri INCENDIARE din sala de judecată: Ce le-a spus Victor Ponta magistraților despre Tăriceanu

”În baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016 achită pe inculpaţii: - Conţan Cosmin-Mihai, Bontaş Ioana-Cozmina, Tibrean Carla-Gabriela, Surdea Ramona-Aurora, Holtinger Aurica, Ispas Cornelia, Constantinescu Cristina-Magdalena, Lişman Maria pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. art. 309 C.pen. şi art. 5 C.pen. În baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016 achită pe inculpatul Cacoveanu Paul-Marius pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.  În baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016 achită pe inculpata Guţiu Floarea pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016 achită pe inculpaţii: Iancu Aurel-Gelu, Jurcă Gheorghe-Liviu, Hădărugă Ioan-Cosmin, Hădărugă Marcela-Elisabeta, Buda Mihai-Dan, Brătima Nicolae, Soare Radu, Mărginean Vasile, Vlas Vasile, Pop Crinela-Cătălina, Naghiu George-Sebastian, Jurj Horaţiu-Mircea, Stere Ionuţ-Gabriel, Câmpean Cosmin, Iancu Maria-Simona pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu prevăzută de art. 48 C.pen. raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 C.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen”, astfel arată minuta deciziei publicată pe site-ul Tribunalului Alba.

Instanţa a decis să menţănă sechestrele impuse de procurori pe bunurile inculpaţilor, până la o hotărâre definitivă. Cei 28 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în iulie 2014 pentru acordarea în condiţii ilegale a 56 de credite corporate, pentru mai multe firme, printre care şi cea a omului de afaceri Gelu Iancu. Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 euro reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat. Instanţa de judecată de la Tribunalul Alba a decis, totuşi, să disjungă cauza şi să formeze un nou dosar în care vor fi judecaţi 17 dintre inculpaţi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.