Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru Kurdistan! Ce a decis Curtea Supremă a Irakului cu privire la organizarea referendumului

Kurdistan

Curtea Supremă a Irakului, cea mai înaltă instanţă juridică a acestei ţări, a ordonat suspendarea referendumului din 25 septembrie privind independenţa Kurdistanului irakian, până când va putea să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea acestuia, informează AFP, conform agerpres.ro

"Curtea Supremă a emis un ordin de suspendare a procedurii de organizare a referendumului prevăzut să aibă loc în 25 septembrie la ordinul preşedinţiei Kurdistanului, până când va putea examina plângerile primite conform cărora această consultare este anticonstituţională", se arată în comunicatul Curţii Supreme. 

"Curtea s-a reunit în şedinţă plenară luni şi a trecut în revistă cererile în vederea suspendării referendumului în Kurdistan şi în regiuni. După deliberare, ea a luat decizia de faţă", se precizează în comunicat.

Un comisar european 'forțează' aderarea României la Schengen, după întâlnirea cu Tudorel Toader: 'Toate țările ar avea de câștigat'


Purtătorul de cuvânt al Curţii Supreme a Irakului, Ayas al-Samouk, a declarat pentru AFP: "Am primit mai multe plângeri şi din acest motiv am decis să referendumul trebuie suspendat". 

Potrivit unei surse din parlamentul irakian, cel puţin trei deputaţi au depus plângeri împotriva acestui referendum. 

Ţările vecine, SUA şi alte state pledează pentru ca regiunea, autonomă din 1991, să-şi rezolve disputele cu Bagdadul fără a se separa de Irak, unde jihadiştii mai deţin încă două fiefuri. 

Preşedintele kurd Massoud Barzani a subliniat că rezultatul acestei consultări nu va duce la o declarare imediată a independenţei, ci mai degrabă la demararea unor "discuţii serioase cu Bagdadul", în scopul "rezolvării tuturor problemelor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.