Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru România! Egiptul respinge livrarea a 63.000 de tone de grâu

grau

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, analizează o posibilă respingere a unei livrări de 63.000 de tone de grâu din România care a ajuns în portul Safaga de la Marea Roşie, au declarat luni pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, Autoritatea sanitar veterinară din Egipt a identificat seminţe de mac în grâul din România, achiziţionat de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean.

Citeşte şi: Fost baron PNL, spectacol pe scenă după eliberarea din închisoare

Dacă va fi re-exportată, aceasta va fi prima livrare de grâu achiziţionată de GASC căreia îi va fi refuzat accesul într-un port egiptean după refuzarea unei livrări de grâu din Franţa în anul 2015 pe motivul conţinutului ridicat de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale - n. r.)., refuz care a provocat o dispută care s-a întins pe durata unui an cu privire la cerinţele care trebuie respectate de grâul importat de Egipt.

O altă sursă a precizat pentru Reuters că o decizie finală cu privire la grâul românesc va fi luată marţi. 'Unele tipuri de seminţe de mac nu pot fi eliminate prin cernere aşa că grâul va trebui să fie respins', a declarat sursa.

Ministerul Agriculturii din Egipt nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informaţii.

Anul trecut, în urma boicotării licitaţiilor sale de către traderii de cereale, autorităţile egiptene au trebuit să renunţe la cerinţele conform căruia grâul importat trebuia să aibă un conţinut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil. În plus, autorităţile egiptene nu mai trimit inspectori guvernamentali peste hotare să aprobe grâul care urmează să ajungă în Egipt.

Cu toate acestea, în luna iunie a acestui an acest sistem de inspecţie a fost pus sub semnul întrebării după ce un tribunal egiptean a decis să îl suspende, chiar dacă guvernul de la Cairo nu a implementat încă decizia tribunalului şi are timp să facă recurs la decizia curţii.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, CONCLUZII în scandalul pensiilor pentru MINERI. Ce s-a stabilit după discuţia cu sindicatele .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.