Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură uriașă pentru cei care își țin banii în bănci

secret bancar

e-national.ro:

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, recent, ca directiva  Uniunii Europene privind salvarea de la faliment a bancilor prin confiscarea depozitelor clientilor este legala. In traducere libera, nenorocirea este uriasa: atentie, romani! Banii din banci nu mai sunt siguri.
Dupa “modelul Cipru”, mecanismul de salvare a bancilor cu banii deponentilor (bail-in) incepe sa fie implementat in toata Europa fara nicio retinere. Salvarea bancilor cu banii deponentilor este legala, a confirmat, ieri, Curtea Europeana de Justitie, printr-o decizie definitiva si care arata ca “impartirea costurilor intre actionari si detinatorii de obligatiuni reprezinta o preconditie pentru aprobarea, de catre Comisia Europeana, a ajutorului de stat pentru o banca aflata intr-o situatie dificila si nu contravine legislatiei comunitare”.
In principal, motivatia este ca e preferabil sa confisti acesti bani de la clienti decat sa ii primesti cadou de la stat, adica de la contribuabili, mai ales ca treaba asta din urma ar insemna un nasol ajutor de stat.
Decizia e cinica, pentru ca bancile au fost ajutate si pana acum de state, si nimeni nu si-a pus problema ca ar fi vorba de ajutoare de stat ilegale”, sustine avocatul Gheorghe Piperea. “Dupa parerea mea,  pe chestiunea aceasta, competenta nu apartine CJUE, ci apartine Curtii Europene a Drepturilor Omului , pentru ca este vorba de a proteja dreptul de proprietate. Se pune in discutie o ierarhie a drepturilor: ce este mai important, dreptul de proprietate al omului pe banutul lui care este in depozit sau «dreptul» bancii respective de a se salva de la faliment? Pe alta parte, eu cred ca vestea aceasta este o nenorocire pentru Italia, care nu va mai avea alta solutie, decat sa ia banii deponentilor, ca sa salveze bancile italiene. O sa iasa lumea in strada. Acolo, bancile sunt foarte vechi si, realmente, sunt finantate din depozitele oamenilor”, a mai adaugat Piperea.  Cu alte cuvinte, mai spune avocatul, “pentru lideri europeni ca Matteo Renzi, decizia CJUE pica foarte prost. El va trebui sa decida daca da de la buget 40 miliarde euro pentru a salva cele trei-patru banci falite sau daca va permite ca acesti bani sa fie luati de la deponenti. Ca de inchis aceste banci nu se pune problema. Iar decizia italienilor va fi clonata peste tot, inclusiv in Romania. Ce, credeti ca nu mai sunt banci falite?”.

Ziarul Financiar:

Numărul de absolvenţi de bacalaureat a scăzut de la o medie de 170.000 pe an între anii 2007 şi 2009 până la o medie de 96.000 între anii 2013 şi 2016. Facultăţile au rămas cu o capacitate de 62.000 de locuri şi acum aleargă după candidaţi.
Dezastrul demografic îşi arată astăzi efectul te­ri­bil la numărul de ab­solvenţi de bac, care s-a înjumătăţit în ulti­mii opt ani, de la o medie de 170.000 la o medie de 96.000 în ultimii trei ani.
Deşi aparent populaţia României a scă­zut din 1989 în prezent doar cu 15%, de fapt scăderea populaţiei şcolare este mult mai mare, pentru că cei 3 milioane de români plecaţi din ţară şi-au luat, în cea mai mare parte, copiii cu ei. Ca ur­mare, astăzi liceele şi universităţile ră­mân goale.
Reducerea la jumătate în opt ani a unei generaţii de absolvenţi este un şoc pentru sistemul universitar, dar pe de altă parte poate fi o şansă pentru creşte­rea calităţii.
Scăderea populaţiei şcolare şi numărul mare al absolvenţilor de liceu care nu au reuşit să promoveze în ultimii ani exa­menul de bacalaureat afectează businessul universităţilor de stat, care aproape că rămân fără candidaţi pentru locurile cu taxă.
Anul acesta, circa 88.000 de ab­solvenţi de liceu au reuşit să promoveze bacalaureatul din prima se­siune a examenului, numărul aces­tora fiind de 1,8 ori mai scăzut decât în urmă cu zece ani, potrivit datelor de la Mi­nisterul Educaţiei.
Pentru aceştia, oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ superior de stat este de 62.000 de locuri finanţate de la buget, număr menţinut constant în ultimii 10 ani.
Astfel, concurenţa potenţială pentru un loc la buget într-o facultate de stat a scăzut de la un nivel-record de 2,8 candidaţi pe loc în 2008 la 1,4 candidaţi pe loc în 2016.
„Este adevărat că numărul de candidaţi a scăzut, dar şi numărul de studenţi, per total, a scăzut. Acum numărul este jumătate. (...) Scăderea numărului de candidaţi pentru facultăţile de stat va conduce la o creştere a calităţii în învăţământul superior. Vor fi grupe de studenţi mai mici, iar procesul didactic va trebui readaptat astfel încât să răspundă cerinţelor pieţei economice”, a explicat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi fost ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică în perioada 2012 – 2014. El a adăugat că universităţile publice nu ar trebui să-şi consolideze bugetul exclusiv pe taxele de la studenţi.

Click:

Ţara lui Papură Vodă! Medicii de la Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi lucrează ca pe front. Chirurgii sunt obligaţi să opereze în spaţii improvizate. Mai mult, sunt situaţii frecvente în care doi pacienţi cu afecţiuni diferite sunt operaţi simultan în aceeaşi sală.

Numai la bisturiu să nu ajungi în România secolului XXI! La Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi, pacienţii dorm, din lipsă de spaţiu,  pe scaune lipite ori stau câte doi în pat. Cele două săli de operaţie sunt, la rândul lor, improvizate. Una a fost amenajată în fostul cabinet al unui medic oftalmolog, iar cealaltă - în sala de operaţie de la Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială. În aceste condiţii, chirurgii celor două specialităţi operează, simultan, câte doi bolnavi cu afecţiuni diferite. În timp ce unui bolnav i se scot dinţii infectaţi, unui alt pacient i se operează, la un metru distanţă, o mână sau un picior tăiat.

"În Vest, nici în clinicile veterinare nu e aşa"

„Operăm câte doi pacienţi în aceeaşi sală. Ceea ce nu cred că s-a mai văzut în ultimii o sută de ani în Europa. Ce pacient din lumea asta ar fi bucuros să-l audă pe cel căruia i se scot dinţii din gură, în timp ce lui i se corectează un bont sau două, fiindcă şi-a prins mâna într-un aparat? În Vest, nici în clinicile veterinare nu este aşa. Şi acolo poţi izola un caz septic de cazurile aseptice. Noi nu avem această posibilitate, întrucât nu avem spaţiu. La noi este ca pe front“, oftează profesorul Teodor Stamate, şeful clinicii.

"Avem şi zece pacienţi în şapte paturi"

"La noi e ca pe front", se plânge chirurgul Teodor Stamate

La această situaţie s-a ajuns după închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan”, în aprilie 2011, şi integrarea cli­nicilor de acolo, printre care şi cea de Chirurgie Plastică, în structura Spita­lului „Sfântul Spiridon“.

„Noi nu ne-am mutat într-un spaţiu destinat nouă, ci ne-am mutat pe holuri. Au fost înghesuite celelalte servicii, le-au spus aşa: «Organizaţi-vă dumneavoastră, ORL, cu două salone mai strâns şi cedaţi-le Chirurgiei Plastice». Acum avem două saloane, unul de şase paturi şi unul de şapte. Mereu suntem aglo­meraţi şi ni se întâmplă să internăm câte zece pacienţi în salonul de şapte paturi“, a mai relatat şeful clinicii.

Click! spune

O clădire veche a Spitalului “Sfântul Spiridon”, aflată în şantier, va găzdui Clinica de Chirurgie Plastică. Ministerul Sănătăţii a acordat 25 de mi­lioane de lei, lucrările fiind realizate în proporţie de 65%. Conducerea spitalului a precizat că mai are nevoie de 15 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor şi de 18 milioane de lei pentru aparatură medicală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.