Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măcel în Libia. Un hotel frecventat de oficiali străini atacat. Americani și francezi morți

Doi bărbaţi puternic înarmaţi au atacat marţi un hotel de lux din Tripoli, frecventat de oficiali libieni şi delegaţii străine, şi au ucis cel puţin opt persoane, printre care patru străini, după care s-au aruncat în aer, relatează Reuters.

Un american, un francez, doi cetăţeni filipinezi şi un sud-coreean au fost împuşcaţi mortal de persoane înarmate care au luat cu asalt marţi un mare hotel din capitala libiană Tripoli, a anunţat un purtător de cuvânt din cadrul securităţii. 

Acest purtător de cuvânt, Issam Al-Naass, a declarat pentru AFP că "cei cinci străini ucişi în atac sunt un american, un francez, două femei filipineze şi un sud-coreean". 

Purtătorul de cuvânt nu a fost imediat în măsură să precizeze identitatea lor. 

Ramura libiană a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a revendicat atacul ce a făcut cel puţin nouă morţi în hotelul Corinthia din centrul Tripoli.

Atacul a avut loc în Hotelul Corinthia, de cinci stele, iar forţele de securitate au evacuat persoanele din clădire, printre care premierul de la Tripoli şi o delegaţie americană, după ce atacatorii au trecut în forţă de pază şi de recepţie. 

Este unul dintre cele mai sângeroase atacuri asupra străinilor de la războiul civil din 2011 care a dus la înlăturarea lui Muammar Gaddafi şi la fracturarea ţării în fiefuri ale unor grupuri armate rivale şi în două guverne naţionale care luptă pentru legitimitate. 

Un grup militant asociat cu insurgenţii Statului Islamic din Irak şi Siria şi-a asumat responsabilitatea pentru atac, susţinând că este o răzbunare pentru moartea unui presupus agent libian al Al-Qaida în SUA, conform serviciului de monitorizare SITE. 

Însă oficiali de la Tripoli, care şi-au proclamat propriul guvern, i-au acuzat pe susţinătorii celuilalt executiv, recunoscut la nivel internaţional, că au vrut să le ucidă premierul, care se afla în hotel, precizând însă că acesta nu a fost rănit. 

"Atacatorii au deschis focul în hotel, omorând patru străini, doi bărbaţi şi două femei, care ar fi din ţări din estul Asiei", a declarat Omar Khadrawi, şeful securităţii din Tripoli, citat de Reuters. 

"Când atacatorii au fost înconjuraţi de forţele de securitate, unul dintre ei a detonat o grenadă, dar nu ştim dacă a fost un act deliberat", a adăugat el. 

Un ofiţer de securitate a fost de asemenea ucis, iar trei gardieni au murit după ce atacatorii au detonat o maşină capcană în parcarea hotelului. 

Libia este prinsă într-un conflict între două facţiuni rivale, una aliată cu guvernul recunoscut la nivel internaţional, iar cealaltă cu forţele Fajr Libya (Zorii Libiei) care au preluat controlul asupra capitalei în vară şi şi-au stabilit propriul guvern. 

Majoritatea guvernelor străine şi-au închis ambasadele şi şi-au retras angajaţii din Tripoli după izbucnirea conflictelor între cele două facţiuni vara trecută. Însă unii diplomaţi şi delegaţii de oameni de afaceri încă vizitează capitala.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.