Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron afirmă că 'are energia' să reformeze UE, în pofida 'rezistenţelor'

rtl.fr
macron, cuplu

Preşedintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări vineri că are suficientă energie pentru a reforma Uniunea Europeană, în pofida rezistenţelor pe care a le-a întâlnit la summitul european, în special cu privire la impozitarea giganţilor digitali sau acordurile comerciale, relatează AFP. 'Vă asigur că am suficientă energie', a declarat preşedintele francez, în faţa jurnaliştilor, la încheierea Consiliului European de toamnă. 'Şi voi continua să am, dar această energie, dacă vrem ca ea să producă efecte, trebuie să facă parte din realitatea' Uniunii Europene, a spus el, conform Agerpres.

Macron a apreciat că este normal să existe divergenţe în discuţiile între lideri europeni. Astfel, există 'acorduri şi dezacorduri' privind propunerile franceze de a impozita giganţii din sectorul digital în ţările în care aceştia operează sau de a exercita un mai mare control asupra acordurilor comerciale negociate de Comisia Europeană, cum ar fi acordurile cu Mercosur şi America Latină. Preşedintele francez a subliniat de asemenea că este important să existe un dialog sincer între lideri. 'Atât timp cât păstrăm ambiguităţile, nu avansăm', a spus el.

El a salutat de asemenea dezbaterea pe care a avut-o privind lucrătorii detaşaţi acuzaţi că favorizează dumpingul social între state europene. 'Consider că efortul depus din luna mai a schimbat peisajul', a apreciat el, după discuţii uneori aprinse cu ţări precum Polonia sau Spania. Un compromis ar putea fi găsit luni la Luxemburg de către miniştrii Muncii. Macron a salutat schimbarea de metodă în dezbaterile liderilor europeni anunţată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care doreşte să favorizeze 'schimburile mai sincere' de opinii între cele 28 de state - înlocuind abordarea tradiţională a căutării consensului prin cea a discuţiilor ce arată clar dezacordurile - şi a planificat organizarea a 13 summituri în următorii doi ani, o perioadă crucială marcată de retragerea Marii Britanii din UE, în primăvara anului 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.