Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron intenţionează ca în 2018 să se marcheze 50 de ani de la evenimentele din 1968 ce au avut loc în Franţa şi în lume

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează ca în 2018 să se marcheze 50 de ani de la evenimentele care au avut loc în mai 1968 în Franţa şi în lume tot în acelaşi an, când a fost reprimată Primăvara de la Praga, au declarat vineri surse din anturajul său, confirmând o informaţie a publicaţiei L'Opinion, relatează AFP. Palatul Elysée doreşte 'să reflecteze asupra acestui moment şi să tragă învăţăminte care să nu fie anti sau pro, dar să ţină cont de aceste evenimente conform mentalităţilor actuale', a adăugat sursa citată, conform Agerpres.

Emmanuel Macron, născut la nouă ani după 1968, poate vorbi despre acea perioadă 'fără dogme sau prejudecăţi', a spus aceeaşi sursă din anturajul său, care a remarcat faptul că predecesorii actualului preşedinte aveau poziţii mai degrabă tranşante despre acea perioadă de bulversări sociale şi economice din Franţa care au adus la lumină anumite diviziuni ale societăţii franceze.

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut în timpul campaniei electorale din 2007 să se 'lichideze o dată pentru totdeauna moştenirea din mai 68', care potrivit lui a impus un 'relativism intelectual şi moral' şi a distrus valorile morale şi ierarhia, în special în şcoală. Predecesorul lui Macron, François Hollande, a apărat în schimb în timpul campaniei de la sfârşitul anului 2011 mişcarea din mai 1968, care potrivit lui exprima 'aspiraţiile tineretului' ce 'credea deja în acea perioadă că o altă lume era posibilă'.

Fostul deputat european şi ecologist Daniel Cohn-Bendit, una dintre cele mai importante figuri ale mişcării studenţeşti din mai '68, este un apropiat al lui Emmanuel Macron şi îi împărtăşeşte opiniile în favoarea Europei. Potrivit L'Opinion, Palatul Elysée doreşte să dea o dimensiune internaţională marcării anului 1968, anul Primăverii de la Praga şi reprimării acesteia, anul marilor manifestaţii în SUA, cel al masacrului de la Universitatea din Mexico City şi al mişcărilor studenţeşti din toată Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.