Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron şi Steinmeier vor o refondare neîntârziată a Europei

Frank-Walter Steinmeier

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi german Frank-Walter Steinmeier au insistat vineri, asupra urgenţei unei ”refondări” a Europei, imediat ce la Berlin va fi instalat un nou Guvern, relatează AFP. ”Împărtăşim şi unul şi celălalt sentimentul profund că această refondare este necesară şi urgentă şi că anul care începe este absolut hotărâtor în această privinţă”, a declarat Emmanuel Macron la finalul întâlnirii lor, la Elysée, cu ocazia comemorării sfârşitului Primului Război Mondial.

”Este responsabilitatea noastră comună, odată ce Guvernul de coaliţie va fi înfiinţat, să acţionăm în acest sens. Este munca pe care internţionez să o conduc împreună cu cancelarul (Angela) Merkel”, a insistat preşedintele francez.

Tabăra conservatoare a Angelei Merkel, liberalii şi Verzii încearcă să formeze o coaliţie guvernamentală după alegerile de la 24 septembrie, din care cancelarul în exerciţiu a ieşit fragilizat. Negocierile s-au împotmolit exact pe tema reformării Uniunii Europene, din cauză că anumite propuneri franceze, precum un buget comun al zonei euro, sunt considerate prea îndrăzneţe de către liberali (FDP) şi o parte dintre conservatori. ”Partenerii coliţiei care este pe cale să fie formată au afirmat cu toţii, în campania electorală, rolul de locomitivă al cuplului franco-german în noul proiect european”, a subliniat Emmanuel Macron, exprimându-şi speranţa ca această coaliţie să prindă contur ”în lunile următoare”.

Preşedintele german a salutat discursul ”curajos” al lui Emmanuel Macron de la 26 septembrie, la Sorbona, care a trasat o serie de piste de reformare a Europei ”într-un moment în care exista mult scepticism”. ”Sunt sigur că acest impuls dat de discursul de la Sorbona va însufleţi Guvernul german”, a spus Frank-Walter Steinmeier. Cei doi şefi de stat s-au dus împreună în Alsacia să inaugureze situl istoric franco-german de la Hartmannswillerkopf, unul dintre cele mai sângeroase câmpuri de bătălie din Primul Război Mondial, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.