Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE, avertisment pentru românii care călătoresc în Croația

MAE

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că prognozele meteorologice indică în perioada imediat următoare menţinerea avertizărilor de ninsori, vânt puternic şi temperaturi scăzute.

Vedetele care beneficiază de ordonanţele Guvernului Grindeanu

Potrivit unui comunicat MAE transmis joi AGERPRES, regiunile Rijeka, Istria, Kvarner şi nordul Dalmaţiei se află în continuare sub avertizare meteorologică cod roşu de vânt puternic şi cod galben de zăpadă, regiunile Knin şi Split din Dalmaţia centrală se află sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic şi cod galben de zăpadă, iar regiunile capitalei Zagreb, Osijek, Karlovac şi Gospic se află sub avertizare cod galben de zăpadă şi vânt. 

Prognozele meteorologice indică menţinerea acestor condiţii atmosferice până la sfârşitul acestei săptămâni. 

Din cauza vântului puternic traficul se desfăşoară cu dificultate în special în zonele Gorski Kotar, Lika (aflate în centrul ţării) şi Rijeka, Istria, Kvarner şi nordul Dalmaţiei (aflate în zona Adriatică), precizează sursa citată. 

La acest moment următoarele segmente de autostradă sunt în totalitate închise traficului rutier: A1 (Zagreb - Split) între localităţile Sveti Rok şi Posedarje; A6 (Rijeka-Zagreb) între Kikovica şi Delnice; A7 (Rijeka-Krk) între Sveti Kuzam şi ?mrika. 

Traficul rutier pentru autovehiculele de transport marfă pe rutele Zagreb - regiunile de coastă Rijeka, Split şi Dubrovnik este suspendat, menţionează comunicatul MAE. 

Întrucât situaţia drumurilor poate suferi modificări de la o oră la alta, se recomandă cetăţenilor români care se află, tranzitează sau călătoresc în Croaţia ca înainte de a pleca la drum să consulte, pentru informaţii actualizate permanent, paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/en şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr./english/naslovnica_1/ . 

Pentru evitarea eventualelor probleme, li se recomandă şoferilor ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil, apă şi alimente. 

Comunicatul menţionat evidenţiază că pe teritoriul R. Croaţia, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie între 15 noiembrie şi 15 aprilie. Prin echipamente de iarnă se înţelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripţionate M+S, pe toate roţile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru roţile de tracţiune. Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pe roţile de tracţiune. Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) şi 700 de HRK (aprox. 90 euro). 

În situaţii de urgenţă, pe teritoriul R.Croaţia se poate apela numărul european unic de urgenţă "112". 

Potrivit comunicatului MAE, cetăţenii români afectaţi de situaţia din atenţionare  pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii României la Zagreb +38598414341. 

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.