Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE lasă deoparte diplomația și îi răspunde Rusiei: 'O retorică neconstructivă și neadecvată'

rusia romania

România a evidenţiat constant că sistemul de apărare anti-rachetă găzduit la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei şi este în concordanţă cu prevederile relevante ale Cartei ONU, iar perpetuarea în spaţiul public a unei retorici care nu ţine cont de toate aceste elemente "nu este adecvată şi nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă", arată un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

"România a evidenţiat constant atât public, cât şi în contactele cu partenerii, că sistemul de apărare anti-rachetă, găzduit de ţara noastră la Deveselu, nu este îndreptat împotriva Rusiei, având un caracter pur defensiv, în deplină concordanţă cu prevederile relevante ale Cartei ONU", precizează mesajul MAE.

Citește și: Cercetătorii au aflat ce se întamplă în creier când murim: Vei fi surprins

MAE arată coerenţa, în acest mesaj, cu reprezentanţii NATO. "Această poziţie este împărtăşită de Alianţa Nord-Atlantică, aspect care reiese inclusiv din Declaraţia finală a Summit-ului NATO din 2016, când a fost decisă integrarea sistemului de la Deveselu în sistemul Aliat de apărare anti-rachetă", subliniază ministerul român de Externe.

MAE apreciază că un mesaj contrar nu ar facilita o "abordare constructivă"

Citește și: Uber și Daimler au bătut palma pentru vehiculele fără șofer

"În consecinţă, perpetuarea în spaţiul public a unei retorici care nu ţine cont de toate aceste elemente nu este adecvată şi nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă", mai apreciază MAE.

Răspunsul MAE român vine în contextul în care un înalt oficial rus a apreciat, potrivit Interfax, că "după instalarea pe teritoriul său a elementelor SUA antirachetă, Moscova consideră România drept o ţară avanpost, care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Federaţiei Ruse".

Citește și: Alexandra Dragnea a pozat goală / FOTO 18+

"În ceea ce priveşte poziţia României, poziţia conducerii României, care şi-a transformat ţara într-un avanpost, pentru noi aceasta reprezintă o ameninţare evidentă. Părţii române i-a fost comunicat acest lucru, inclusiv în mod public", a declarat într-un interviu pentru Interfax şeful Departamentului IV pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului de Externe rus, Aleksandr-Boţan Harcenko.

"Toate aceste decizii, aceste planuri reprezintă o ameninţare pentru Rusia, şi, desigur, ele sunt îndreptate, în primul rând, împotriva Rusiei. Este un fapt că aceasta complică extrem de mult interacţiunea şi cooperarea (noastră). Dar, în acelaşi timp, este necesar să fie menţinute şi utilizate posibilităţile existente", a mai spus diplomatul menţionat în acelaşi interviu.

Citește și: VIDEO O tânără de 17 ani a fost șantajată de un bărbat care avea imagini PORNO cu ea: Ce i-a cerut

Potrivit acestuia, "din partea Bucureştiului s-a observat o linie făţiş antirusească, chiar rusofobă, prin punerea în aplicare a sancţiunilor şi a unei retorici antiruseşti fervente".

Cu toate acestea, "avem o bază de cooperare, există puncte pe care ne putem baza pentru a depăşi această situaţie nefavorabilă în relaţia noastră. Şi vom căuta totuşi să interacţionăm într-un mod constructiv", a menţionat diplomatul rus.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

Autorităţile de la Bucureşti şi conducerea NATO au asigurat în repetate rânduri că echipamentele antirachetă instalate pe teritoriul României sunt strict de apărare şi nu reprezintă vreun pericol pentru Federaţia Rusă.

Mai multe canale media ruseşti au difuzat joi declaraţiile făcute de reprezentantul diplomaţiei de la Moscova sub titlul "MAE: România reprezintă o ameninţare clară pentru Rusia după instalarea elementelor sistemului antirachetă al SUA acolo".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.