Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magnatul sibian Ilie Crabulea dă lovitura: A dat în judecată o bancă din România și cere o sumă uriașă

ILIE CARABULEA

Ilie Carabulea cere de la Patria Bank peste 40 de milioane de lei reprezentând preţul acţiunilor răscumpărate, dobânzi penalizatoare şi cheltuieli de judecată, potrivit unui raport al Patria Bank publicat pe Bursă.

'Patria Bank SA a recepţionat ordonanţa de plată formulată de dl. Ilie Carabulea prin care acesta din urmă, în calitate de reclamant, solicită obligarea Patria Bank SA, în calitate de pârât, în solidar cu administratorii acesteia, să plătească pârâtului sumele de '(a) 40.666.949,8 lei preţul acţiunilor răscumpărate de societatea pârâtă, (b) dobânda legală penalizatoare aferenta sumei datorate, egala cu rata de referinţă BNR majorată cu 4% începând cu data introducerii cererii de faţă şi până la plata efectivă şi (c) cheltuieli de judecată reprezentând taxa de timbru şi onorar avocat', se arată în raport, potrivit agerpres.ro.

BOMBĂ Revoluţia din lumea taximetriei: Compania care a REDUS preţurile până la 1,1 lei/kilometru

Patria Bank SA menţionează că obligaţia de plată a sumelor de bani aferente acţiunilor care au făcut obiectul cererilor de retragere ca urmare a fuziunii dintre Banca Comercială Carpatica SA şi Patria Bank SA nu este scadentă încă, aspect care va fi învederat împreună cu toate argumentele legale instanţei competente.

'După cum s-a menţionat în clar în cadrul Procedurii de retragere - pusă la dispoziţia investitorilor încă dinainte de Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 5 octombrie 2016 care a aprobat proiectul de fuziune - obligaţia de răscumpărare este condiţionată de îndeplinirea unor cerinţe impuse de prevederile legale aplicabile, între care se numără: i) implementarea fuziunii şi ii) aprobarea prealabilă a Băncii Naţionale a României cu privire la operaţiunea de răscumpărare. Condiţiile care afectează obligaţia de plată a preţului nu sunt îndeplinite integral până în prezent şi, ca atare, obligaţia de plată a preţului nu este exigibilă. În plus suma solicitată de dl. Carabulea prin ordonanţă de plată nu este determinată în conformitate cu prevederile legale incidente, fiind raportată la valoarea nominală a acţiunilor, iar nu la preţul de retragere stabilit de un expert independent în conformitate cu prevederile art. 134 din Legea 31/1990 privind societăţile', se precizează în document.

Lia Olguța Vasilescu intră în forță: A ordonat un CONTROL la primele ore ale dimineții

De asemenea, în raport se spune că toate argumentele Patria Bank SA faţă de ordonanţa de plată menţionată anterior vor fi supuse analizei instanţei învestită cu soluţionarea cauzei, urmând să fie informaţi investitorii în mod corespunzător cu privire la hotărârea instanţei care va fi dată în acest dosar.

Patria Bank şi Banca Comercială Carpatica au devenit o singură bancă, listată la bursă şi purtând numele de Patria Bank. Banca este prezentă în 73 de oraşe la nivel naţional, prin 111 sucursale, şi are peste 240.000 clienţi.

Grupul Patria Bank este deţinut de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB - Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Banca Comercială Carpatica, Patria Credit IFN, SAI Carpatica Asset Management şi SAI Intercapital Invest.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.