Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai este românul ideal tot șofer, fumător și microbist?

Screenshot_1

Șoferii, fumătorii și fanii echipelor de fotbal au fost multă vreme categorii tabu pentru politicianul român. Nimeni și nimic nu trebuia să stea în calea acestora. Dimpotrivă, șoferilor li se promiteau parcări și autostrăzi. De câte ori nu am auzit un realizator TV plângând că face prea mult până la Predeal?... Cu mașina, desigur, căci niciodată în discuțiile acestea nu am auzit vehiculată ideea trenului rapid. Când s-a hotărât separarea fumătorilor de nefumători, legile au fost aplicate de mântuială (cu excepția notabilă a fumatului în tren). Nu doar statul ci societatea însăși s-a pliat pe dorințele fumătorilor, motiv pentru care grupurile mixte se așezau (prea) des în salonul de fumători mai degrabă decât în cel de nefumători. În sfârșit, microbiștii au beneficiat de finanțări pentru varii și obscure echipe locale, meciuri transmise gratuit de TVR, precum și de dreptul de a bloca centrul Bucureștiului pentru a sărbători spontan rarele victorii ale echipei naționale.

Nu vreau sa spun că cele trei categorii sunt cu adevărat privilegiate. În definitiv, autostrăzile au fost mai degrabă iluzorii iar banii pentru echipele locale s-au văzut adeseori în buzunarul patronilor și nu în calitatea echipelor. Dar a existat un efort constant al clasei politice de a pretinde măcar că le servesc. Și a existat o naturalețe în acest efort, ca și cum nu ar exista o diferență între interesul lor și interesul public, între electoratul particular și electoratul general. Într-o viziune simplistă, românul este șofer (sau măcar posesor de carnet), fumător (sau măcar prieten resemnat al unor fumători) și microbist (sau măcar soție de microbist),

Și totuși...

În București, cel puțin trei candidați promit îmbunătățirea transportului în comun, și mă aștept să se ajungă la propunerea de benzi speciale pentru acesta. Adică o limitare a spațiului permis automobilelor.

Citiți și:

Ce își propune noul candidat al PNL la Primăria Capitalei

Cum vrea să câștige Nicușor Dan Bucureștiul

București: Programul lui Ciprian Ciucu caută să împace și dreapta și stânga

Asta este interesant, pentru că, de regulă campaniile încep cu propuneri megalomane pentru beneficul bucureșteanului șofer. Putem să spunem că sunt doar promisiuni. Există, însă, și fapte mai concrete.

Răzvan Sava a decis să nu accepte deschiderea Arenei Naționale până la îndeplinirea unor condiții privind siguranța în caz de incendii. Reacția unora din criticii săi a fost foarte fermă.

1935227_203749073323743_2154840994702910204_n

Observați logica: Sava i-a enervat pe unii microbiști, deci i-a enervat pe toți microbiștii, deci i-a enervat pe toți bucureștenii

Al treilea caz este al legii antifumat, promovată de Aurelia Cristea, care intră în vigoare astăzi. Prilej pentru unii fumători să ne explice pe larg cum sunt încălcate drepturile lor naturale și cât de greu este de aplicat legea.

https://www.youtube.com/watch?v=yVEg8zH8_fI

*

Trebuie sa înțelegem este că aceste măsuri, politic vorbind, nu sunt gândite a fi împotriva șoferilor, microbiștilor și fumătorilor. Aceștia rămân în continuare categorii demografice importante, pe care nu le poate ignora nici un politician. Mai degrabă, ele pornesc de la premisa că șoferii, în majoritatea lor, pot înțelege importanța unui bun management al traficului, că microbiștii pot înțelege importanța respectării normelor de siguranță și fumătorii importanța sănătății publice.

Au dreptate politicienii care au promovat asemenea propuneri sau își fac iluzii? În urma manifestațiilor privind Roșia Montană, precum și cele ce au urmat incidentelor de la Colectiv, există o stare de spirit oportună pentru ca să vorbim despre siguranța publică, după cum se vede și în unele sondaje. Fără această stare de spirit, politicienii de mai sus ar fi fost taxați foarte dur de colegii lor de breaslă. Nu rămâne decât să sperăm că această deschidere va rămâne cu noi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.