Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mulți diplomaţi americani au demisionat după preluarea puterii de Trump

The Independent
donald trump

Preşedintele SUA, Donald Trump, a acceptat demisia unor înalţi diplomaţi din Departamentul de Stat care serviseră sub administraţia lui Barack Obama, înainte chiar ca o nouă echipă să preia conducerea diplomaţiei americane, relatează AFP.

"Aşa cum este obiceiul la fiecare tranziţie, administraţia aflată la final de mandat, în coordonare cu cea care soseşte, a cerut tuturor responsabililor aflaţi în posturi politice să-şi prezinte scrisorile de demisie", a amintit purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.

Ministerul de Externe american este o uriaşă administraţie cu 70.000 de angajaţi - diplomaţi de carieră, funcţionari, subcontractanţi - în care cei care ocupă posturile cele mai înalte în ierarhie sunt în general persoane "politice", numite de preşedinte şi confirmate de Senat.

După ce secretarul de stat John Kerry şi-a părăsit postul la 20 ianuarie, el nu a fost încă înlocuit pentru că succesorul său numit de Donald Trump - ex-PDG al ExxonMobil Rex Tillerson - nu a fost confirmat de Senat.

Citește și: Slovenia anunță că îşi rezervă dreptul de a închide graniţele pentru migranţi

Numărul trei al Departamentului de Stat, directorul său politic Thomas Shannon, asigură interimatul.

În schimb, mai mulţi secretari de stat adjuncţi şi directori care lucraseră cu John Kerry au plecat deja.

Printre aceşti diplomaţi "politici", cel mai cunoscut este subsecretarul de stat Patrick Kennedy, un fel de superdirector al resurselor umane, bugetului şi securităţii. Acest diplomat de carieră de peste 40 de ani ocupase acest post încă din 2007 sub administraţiile lui George W.Bush şi Barack Obama.

Responsabili americani au confirmat joi pentru AFP că Kennedy şi alţi trei secretari de stat adjuncţi vor pleca toţi la sfârşitul săptămânii.

Aceşti responsabili au negat totuşi că ar fi vorba de o epurare la sosirea administraţiei Trump. Remanierile în Departamentul de Stat sunt curente la fiecare schimbare de administraţie, potrivit lor.

"Printre responsabilii a căror demisie a fost acceptată, unii vor continua să lucreze în alte posturi în domeniul afacerilor externe. Alţii se vor pensiona, la alegere", a explicat Mark Toner, subliniind că "niciun responsabil nu acceptă un post politic cu gândul că îl va deţine pe termen nelimitat".

Kennedy se afla totuşi în colimatorul republicanilor pentru presupusele sale deficienţe în asigurarea securităţii Consulatului SUA din Benghazi în Libia, în septembrie 2012, când ambasadorul american John Christopher Stevens a fost ucis într-un atac jihadist, anunță Agerpres.

În octombrie 2016, la sfârşitul campaniei prezidenţiale, tabăra lui Trump ceruse de asemenea plecarea lui Kennedy din minister.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.