Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mult decât grațiere (Opinie)

Opriti Desertiificarea/ Facebook

Este nevoie de grațiere pentru anumite categorii de deținuți. Dar este nevoie și de multe alte lucruri.

Printre cei ce se opun legii grațierii sunt tot felul de curente de gândire. De la cei ce vor o asemenea lege, dar dezbătută și bazată pe date (și fără fapte de corupție) până la cei cei nu vor deloc, pentru că nu e bine ca un om închis pentru fapte penale să înceteze să fie închis pentru faptele sale penale.

Altfel spus...

content-image

Trec peste formularea specifică a frazei, care sugerează că ar trebui să aruncăm cheia și să îi lăsăm în pușcărie pe toți hoții. Să zicem că este o licență poetică. Rămânem doar cu aceea ca o grațiere este în sine rea și nedemocratică.

O idee diferită, dar cu același efect este că o grațiere nu este utilă. Da, spune argumentul, avem suprapopulare în închisori, da, asta este împotriva drepturilor omului și poate aduce sancțiuni dar o grațiere nu rezolvă Problema cu P ci, cel mult, o amână un an. Este o idee pe care am văzut-o la destul de mulți oameni onorabili.

Totuși, cred că este o neînțelegere la mijloc.

În primul rând, trebuie să admitem că drepturile omului rămân în vigoare și pentru pușcăriași. Altfel spus, drepturile pușcăriașului sunt drepturi și nu acte de milă sau îngăduință. Iar aceste drepturi sunt încălcate de stat, stat care ne reprezintă pe noi ca societate.  Infractorul are vină față de societate... dar și societatea față de el. Pedeapsa infractorului este închisoarea. Pedeapsa noastră, deoarece statul nu și-a făcut treaba, se cam cuvine să fie o eliberare înainte de termen.

Să punem altfel problema. Condițiile inumane în pușcării sunt o pedeapsă extrajudiciară. Sunt Guantanamo Bay - ul nostru. Mai modest, mai sărac, poate mai uman. Reducerea pedepsei este compensația pentru această pedeapsă extrajudiciară.

Dacă vrem ca pușcăriașii să stea în pușcărie, atunci și statul trebuie să se comporte ca un stat. Da, grațierea nu rezolvă decât parțial, Problema noastră, dar rezolvă, tot parțial, problema lor.

Nu discut aici în detaliu problema actelor de corupție. Aici o diminuare a pedepsei cu 50% nu ar fi doar o reglare a unor datorii ci, mai ales, mesaj puternic că, dacă ai relații politice poți să îți aranjezi o eliberare. Dar, chiar și aici, eu aș susține o reducere de 10%, mai mult ca o recunoaștere a faptului că că statul român se află în stare de ilegalitate.

Dar grațierea trebuie să fie doar o partea soluției. Construcția de penitenciare este o altă parte. O prognoză a numărului de deținuți din anii viitori ar fi de asemenea utilă.

În sfârșit, și aici este ironia, putem elibera chiar și în cadru legal existent deținuți reformați dar ... nu o facem. APADOR-CH într-un comunicat de presă, susține că nu se alocă resurse suficiente pentru a debloca sistemul de probațiune. Altfel spus, ținem închisoare oameni care s-au îndreptat, pentru că nu avem oameni să le citească dosarele, dar ne gândim să eliberăm oameni despre care nu credem că s-au îndreptat.

Așadar, sunt multe lucruri de făcut. Grațierea este doar unul dintre ele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.