Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai multe ONG-uri au depus plângere la UE împotriva guvernului de la Varşovia privind poluarea

polonia

Mai multe organizaţii neguvernamentale poloneze au depus vineri o plângere la Uniunea Europeană împotriva autorităţile locale şi naţionale din Polonia pentru lipsa de reacţie faţă de smogul care afectează de o manieră gravă sănătatea populaţiei, relatează AFP. Potrivit unui studiu al Agenţiei europene pentru mediu (AEE) publicat în 2016, poluarea atmosferică este responsabilă de producerea anuală a 50.000 de decese premature în Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori unde mare parte din necesarul de energie este asigurat de cărbune.

Plângerea, depusă la delegaţia UE de la Varşovia, acuză autorităţile poloneze că ignoră de câţiva ani o directivă europeană privind nivelul de benzopiren, poluant foarte cancerigen, din atmosferă. ''Polonia are cele mai mari concentraţii de benzopiren din Europa, depăşind de patru ori normele admise, ceea ce constituie o încălcare a legilor poloneze şi a celor comunitare'', a spus Piotr Cykowski, activist la ONG-ul Akcja Demokracja. ''Din acest motiv am depus o plângere formală la Comisia Europeană care poate sancţiona Polonia pentru lipsa măsurilor în combaterea smogului'', a spus acesta.

În Polonia, benzopirenul provine în primul rând de la instalaţiile de încălzire, care folosesc pentru ardere cărbune de slabă calitate şi deşeuri. Un val recent de smog a dat un nou impuls luptei pentru un aer curat. ''Aşteptăm interzicerea vânzării cărbunelui de proastă calitate pentru încălzirea casnică. Însă proiectul noilor reglementări nu schimbă mare lucru'', a spus avocata Agnieszka Warso-Buchanan de la organizaţia ''Jurişti pentru Pământ''. Plângerea ONG-urilor, Greenpeace, ClientEarth, Akcja Demokracja şi Miasto Jest Nasze, este susţinută de o petiţie semnată de 24.000 de polonezi. La începutul lunii, Comisia Europeamă a publicat un studiu despre starea mediului în Polonia, în care anunţa lansarea procedurii de infrigement împotriva guvernului polonez şi a altor state membre pentru încălcări repetate ale cerinţelor privind calitatea aerului care ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii publice şi a mediului, conform Agerpres.

Potrivit studiului amintit, poluarea aerului face ca Polonia să piardă anual circa 19 milioane de zile de lucru, iar costul total depăşeşte 26 de miliarde de euro pe an. Comisia Europeană presează Varşovia să stabilească standardele de emisii pentru fiecare instalaţie de încălzire pe bază de cărbune şi să adopte măsuri pentru reducerea riscurilor pentru sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.