Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mulţi artişti ruşi s-au ridicat împotriva unor acuzaţii aduse regizorului Kirill Serebrennikov

ciocanel judecator

Numeroşi artişti ruşi, printre care şi directorul emblematicului Teatru Bolşoi, s-au ridicat miercuri împotriva unor acuzaţii aduse lui Kirill Serebrennikov, un regizor respectat care conduce un teatru contemporan şi a cărui îndrăzneală a atras uneori criticile autorităţilor, transmite France Presse. Kirill Serebrennikov, câştigător în 2016 al premiului François Chalais la Cannes pentru filmul său ''(M)uchenik'', este directorul artistic al Centrului Gogol, pe care l-a transformat într-un loc esenţial al scenei teatrului contemporan din Moscova.

El a fost interogat timp de mai multe ore, marţi, de anchetatorii ruşi, care i-au percheziţionat domiciliul şi teatrul, în cadrul unui dosar referitor la o pretinsă deturnare de fonduri publice alocate de stat între 2011 şi 2014 teatrului său precedent, Studio-7. El nu a fost acuzat, dar a fost citat cu statutul de martor.

Miercuri, doi foşti responsabili ai Studio-7 au fost arestaţi în acest caz, care se referă la deturnarea a 200 de milioane de ruble (3,1 milioane de euro la ratele curente), a declarat Comitetul de anchetă. ''Ce i s-a făcut regizorului nu este corect: el este artist, din câte ştiu nu el era responsabil de finanţe", a reacţionat miercuri managerul Teatrului Bolşoi, Vladimir Urin, citat de agenţiile de presă ruseşti. Şeful celui mai faimos teatru rus a declarat că i-a scris preşedintelui Vladimir Putin pentru a-i semnala situaţia. Kremlinul a refuzat să comenteze o procedură judiciară, conform Agerpres.

Alţi directori de teatre din Moscova ca Oleg Tabakov (Tabakerka) sau Marc Zakharov (Lenkom) şi-au exprimat sprijinul pentru Serebrennikov, la fel ca scriitoarea Liudmila Uliţkaia sau cineastul Fiodor Bondarciuk, regizorul unor blockbustere precum ''Stalingrad'' şi considerat un apropiat al puterii. ''Sperăm că ancheta va fi realizată într-o manieră corectă şi obiectivă, fără duritate excesivă'', au declarat mai mulţi artişti din Moscova într-o scrisoare comună citită de actriţa Ciulpan Hamatova în prezenţa a zeci de oameni adunaţi marţi seara în faţa Centrului Gogol. Interpretările îndrăzneţe ale unor opere clasice şi baletele de avangardă ale lui Kirill Serebrennikov au revoluţionat scena de teatru moscovită. Lucrările sale controversate au făcut din el oaia neagră în ochii militanţilor ortodocşi şi ai Ministerului rus al Culturii, care a calificat în 2015 drept ''necorespunzătoare'' adaptările lui Serebrennikov ale unor opere ale clasicilor ruşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.