Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai vrea PSD să câștige alegeri?

sefi%20PSD%20Botosani[1]

Nota autorului: am scris acest articol la prima tentativă de a legifera grațierea. Întrebarea nu a primit răspuns nici până acum.

Faptul că PSD vrea  grațiere nu este o surpriză. Ceea ce surprinde este cât de prost și-a jucat partidul cărțile.

PSD este, în general un partid rațional. Chiar atunci când eșuează poți să te uiți, să înțelegi post-factum ce calcul politic a avut și cum l-a implementat.

Acest fir rațional se rupe, însă, odată cu scandalul ordonanțelor. Interesul PSD ca partid, interes care nu e afectat de alte considerente, ar fi să scurtez scandalul și să ia o decizie. Cu cât amână mai mult cu atât transmite semnale de slăbiciune încurajând oponenții (pe orice teme) și descurajând adepții (pe orice teme)..

Această tăcere este atât de dăunătoare încât ne obligă să explorăm o ipoteză mai revoluționară. Poate PSD nu mai vrea sa câștige alegeri. Mă refer, în primul rând la alegerile parlamentare din 2020 și cele prezidențiale din 2019. Adevărul este că aceste alegeri sunt și greu de câștigat. În 2019 PSD va fi deja uzat de 3 ani de guvernare. Ținând cont și de faptul că Ion Iliescu este singurul social-democrat care a obținut vreodată această funcție, e greu să e imaginam un PSD victorios la prezidențiale. Dacă, totuși, găsesc o rețetă miraculoasă, noul președinte își va dori probabil să îl elimine pe Dragnea de la vârful partidului ca să nu trebuiască sa împartă puterea.

În 2020 la alegerile parlamentar nu va fi mai simplu. Da, cum am mai scris, PSD are o tendință sa câștige toate alegerile parlamentare. Dar în 2020 vom avea 7 ani de guvernare PSD, întrerupți doar de episodul Cioloș. Din nou, greu de câștigat.

Dar, ați putea zice, cu sau fără alegeri PSD luptă oricum contra Justiției. Cum ar fi în perioadele de tip marțea neagră. Doar că nu e așa. Până acum calculul politic a prevalat. Tocmai de aceea episoadele de acest gen nu s-au finalizat iar de-escaladarea tensiunii a fost relativ rapidă.

Dacă, însă, conducerea PSD a renunțat la alegerile din 201-2020 sau cel puțin le-a deprioritizat, am putea vedea alt tip de rezultat. De fapt, îl vedem deja în deriva de comunicare în care se află PSD în acest moment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.