Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Maia Sandu nu poate mai mult

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Inquam Maia Sandu

Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate din Republica Moldova (PAS, opoziție)  este politicianul în care și-au pus speranța atât liderii Partidului Popular European cât și o parte importantă din electoratul moldovean. Maia a fost percepută ca o luptătoare împotriva corupției, ca un lider politic onest, ce are curajul să se bată cu toată lumea pentru principii și valori.

O parte din liderii PPE i-au acordat susținere necondiționată, chiar dacă Maia a dovedit în câteva rânduri că nu poate să își depășească limitele. După cu liderii europeni au pariat pe Filat, după ce l-au susținut pe acesta până în ultimul moment, acum, Maia este personajul care poate ajuta la „spălarea” greșelii făcute atunci de PPE, când au sprijinit necondiționat un lider corupt până în măduva oaselor, dar care avea capacitatea să câștige procente.

Chiar dacă a avut o susținere puternică, atât din partea unor lideri importanți din Europa cât și a unei bune părți din electoratul moldovean, Maia Sandu nu reușește să devină o opțiune câștigătoare. Deși este în opoziție, liderul PAS nu reușește să crească în sondaje. Din contră, toate datele arată că scade, atunci când vine vorba de încrederea populației.

Dacă în alegerile prezidențiale a reușit în primul tur să obțină un scor de 38.71% și în turul 2 să mai culeagă de la celelalte forțe anti-Dodon încă 10 procente, ajungând la 47,89%, acum Maia nu mai trece de 22% în încredere, conform sondajelor.

Maia Sandu nu poate crește în sondaje, deși se află în opoziție. Cauzele pot fi multiple, putem vorbi despre faptul că nu are o vizibilitate foarte mare pe TV, putem să spunem și că jocul dintre Partidul Democrat (PDM, guvernare) și președintele Igor Dodon polarizează atenția publică, există argumente care pot explica de ce Sandu nu reușește să crească în sondaje. Dar toate aceste lucruri fac parte din jocul politic. Trebuie să găsești soluții astfel încât să depășești barierele pe care le pun adversarii. Asta face un om politic, găsește soluții, pentru că trebuie să câștige.

Este Maia Sandu un lider politic? Dacă ne uităm la trecutul său, la greșelile pe care le-a făcut, am putea spune că mai degrabă nu. Nu reușește să aibă o strategie clară, nu reușește să aducă un plus în discursul său, nu poate imprima imaginea câștigătorului.

În timpul campaniei prezidențiale, după retragerea candidatului PDM, aceasta a dat cu piciorul electoratului acestui partid. Declarațiile făcute atunci ne-au arătat că Maia nu are pic de simț politic. În loc să încerce să aducă o parte din electoratul PDM de partea sa, a preferat să îi dea cu piciorul.

Tot atunci, Maia Sandu nu a dorit să aducă în discurs și tema geo-politică. S-a opus cu vehemență, chiar dacă toți analiștii din Moldova au spus că este nevoie de această temă pentru a mobiliza electoratul pro-UE, la vot. A fost o greșeală imensă, care a costat-o voturi. Maia Sandu preferă să stea în zona ei de confort, discursul anti-corupție și atât.

În ultimul an, de la alegeri încoace, liderul PAS nu a reușit să impună vreo temă de dezbatere. A făcut greșeli pe bandă rulantă: și-a asociat imaginea cu Usatîi și cu comuniștii, în lupta împotriva votului uninominal. Deși PAS a susținut reforma sistemului electoral, atunci când a venit vorba să se pronunțe pe schimbarea acestui sistem, s-a poziționat împotrivă.

Și asta nu e tot. La Congresul PAS, Maia Sandu a reușit să dea rău de tot cu bâta în baltă, atunci când a spus că Unirea din 1918 a fost făcută forțat. Nu mai discut aici și faptul că după trei zile a ieșit public să explice declarația. În loc să minimizeze impactul, a reușit să se afunde și mai tare. O greșeală neforțată. Singură, de la tribuna, fără a fi într-o dezbatere, fără a avea parte de un moderator ostil, fără a avea în față adversarii, face o greșeală de proporții.

Toate aceste cazuri arată că Maia este departe încă de a fi un lider politic ce poate să se adapteze situațiilor de joc. Avem aici un lider care nu poate să se adapteze, nu poate să conducă jocul și gafează ușor. Da, cu toată bună voința, cu toată simpatia pentru lupta ei, Maia Sandu nu poate fi câștigătoare în arena greilor din politica moldoveană. Așa se explică și de ce vom vedea în viitor, în cel mai bun caz, o plafonare în sondaje, în jurul unei cifre modeste. Maia Sandu nu poate mai mult. Nu poate ajunge opțiunea numărul unu în Moldova, nu poate fi un lider câștigător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.