Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maior, președinte PSD?

O eventuală venire a lui Maior la președinția PSD rezolvă trei mari probleme pentru partid:

  1. Relația PSD-ului cu americanii și Occidentul - Maior este cunoscut pentru relația sa foarte bună cu Statele Unite, relație cultivată cît timp a fost directorul SRI și prin natura funcției a trebuit să colaboreze îndeaproape cu americanii.
  2. Imaginea de partid care se opune luptei anticorupție - cu Maior la conducere SRI a fost unul dintre vîrfurile de lance ale luptei anticorupție, o instituție care a avut o contribuție decisivă în această luptă, mai ales de cînd la conducerea DNA se află Laura Kovesi, un procuror șef cu care Maior s-a aflat în relații foarte bune
  3. Imaginea de partid condus de impostori - Maior a dovedit competență și profesionalism la conducerea SRI

George Maior e un personaj decent, inteligent și frecventabil de lumea bună occidentală și care răspunde pretențiilor de competență și moralitate. Cel puțin aceasta e imaginea. Dacă mărul e putred, dacă regele e gol, vom afla cît timp Maior se va afla la conducerea PSD. Să nu uităm că și Mircea Geoană avea o bună reputație de diplomat, de om inteligent, decent, educat și frecventabil care era în relații bune cu occidentalii. Doar fusese ambsador în Statele Unite și apoi ministru de externe. A fost suficient să intre în politica de partid ca să infirme toate așteptările și să-și sape la temelie propria statuie. Din diplomatul cu pretenții s-a transformat într-un prostănac devenit între timp prizonierul baronilor din PSD. Și Ponta acum șapte-opt ani era văzut ca o mare speranță a PSD-ului, un tînăr educat și cu vederi europene și iată ce a ajuns...

Aura de fost șef al SRI nu te ajută prea mult să cîștigi bătăliile intestine de partid și să reușești să ții în frîu organizația. După ce a aterizat de la șefia SIE în politică, Mihai-Răzvan Ungureanu a fost făcut arșice de noii lui colegi și a eșuat într-un partiduleț-glumă. E adevărat însă că a învățat mult în acești trei ani și s-a salvat pe final dar întîlnirea sa cu politica de partid a fost un dezastru.

Va reuși George Maior să se impună în PSD? Într-adevăr, poate ajuta PSD-ul cu imaginea sa dar nu e suficient, e nevoie de mai mult. Pesediștii sînt ființe politice hîrșite și vor descoperi repede dacă pe sub vopseaua de fost șef SRI Maior e viu și mușcă sau sună a gol și mort. Va împrumuta Maior partidului imaginea de profesionist, pro-american și luptător anticorupție sau va fi înghițit de partid și transformat într-un Geoană?

Maior mai are însă o problemă. Scandalul în care a fost implicat în aceste zile nu-l ajută deloc. A fost deja transformat într-un inamic al democrației, într-un personaj arogant și lipsit de măsură. Dacă va veni la conducerea PSD, liderii de opinie cu greutate pe tema anticorupției îl vor transforma peste noapte în inamicul numărul 1 al justiției, Occidentului și luptei anticorupției. Făcut sandwich între pesediști și justițiari, Maior se poate transforma relativ repede într-un fiasco politic. Asocierea cu PSD, pe de o parte, și o campanie bine pusă la punct, de cealaltă parte, ar arunca statuia lui Maior la gunoiul istoriei reformiștilor PSD, alături de statuile lui Năstase (lumea a uitat dar în 2001 era considerat un mare reformist european care va salva PSD de bolșevism), Meleșcanu, Geoană sau Ponta.

Odată cu șefia SRI George Maior ar putea pierde și imaginea de reformator al serviciilor, aliat al americanilor și luptător anticorupție. Dacă le va pierde, PSD nu va mai avea nevoie de el. Pesediștii vor aștepta un eventual eșec la localele și/sau parlamentarele din 2016 pentru a-l ejecta pe motiv de lipsă de charismă, lipici electoral și experiență politică. Va aștepta Maior pînă după alegerile din 2016? Nu cred. I se răcește mitul pînă atunci și în primăvara lui 2017 nu va mai ține nimeni minte cine e Maior și că a fost director SRI care a luptat pe metereze împotriva terorismului global și corupției locale.

Imaginea nu e suficientă. Maior, dacă vrea să preia PSD, trebuie s-o facă cît mai repede și trebuie să vină cu un proiect de schimbare din temelii a PSD. Dacă vine bazîndu-se doar pe imaginea sa și speră doar la o poziție în vitrină, nu face mulți purici la șefia PSD.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.