Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din țară sunt controlate din Germania, Franța și Italia

www.agerpres.ro

Un număr de 73.663 grupuri de întreprinderi au fost identificate în România în anul 2015, 68.194 dintre acestea fiind multinaționale, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică referitor la statistica întreprinderilor, remis vineri AGERPRES.

Raportat la ponderea numărului de salariați, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franța și Italia.

În anul 2015, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaționale străine identificate în România, 14.723 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 53.319 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

Citește și: Rata de absorbție curentă a fondurilor europene pe 2007-2013 a crescut la peste 89%, în martie

În funcție de ponderea numărului de salariați, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18%), pe locul doi sunt cele controlate din Franța (10,5%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10,5%).

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucrătoare (9,1%), comerț cu ridicata și cu amănuntul (2,6%), intermedieri financiare și asigurări (1,8%) și în agricultură (1,1%).

Cele controlate din Franța se regăsesc în industria prelucrătoare (4%) și în comerț (3,2%) iar cele controlate din Italia domină în industria prelucrătoare (6,6%).

Potrivit INS, din numărul total al grupurilor de întreprinderi (73.663), 5.469 (9%) erau rezidente.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor — 20%, alte activități de servicii — 17%, activități profesionale, științifice și tehnice — 12%, industria prelucrătoare — 10% și construcții — 10%.

În anul 2015, 34% din totalul grupurilor de întreprinderi activau în sectorul de comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, 11% în construcții, 11% în industria prelucrătoare, 9% în sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice și 8% în tranzacții imobiliare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.