Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Malta Files': Dezvăluiri explozive despre CORUPŢIA familiei Erdogan

familia Erdogan

Familia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, recurgând la firme paravan înmatriculate în Malta şi Insula Man, este proprietara unui petrolier de aproape 26,5 milioane de euro, au informat vineri seară mai multe media europene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste media, printre care publicaţiile Le Soir (Belgia), El Mundo (Spania), L'Espresso (Italia) şi site-ul de informaţii Mediapart (Franţa), sunt membre ale reţelei European Investigative Collaborations (EIC).

Vezi şi: Desant american la Londra după scurgerile grave de informații în presă despre atentat. Promisiuni

Ele au început la 19 mai să publice Malta Files, o anchetă asupra "culiselor paradisului fiscal" maltez, pe care guvernul de la Valletta a respins-o imediat în întregime.

Potrivit acestor media, familia Erdogan este proprietara unui petrolier cu numele Agdash cu ajutorul unei scheme financiare puse în aplicare de omul de afaceri turc şi prieten al familiei, Sitki Ayan, precum şi de miliardarul turco-azer Mubariz Mansimov, proprietar al grupului de transport Palmali, cu sediul la Istanbul.

Le Soir a scris că mai multe documente arată că primul a contribuit cu un sfert şi al doilea cu trei sferturi la un acord secret de leasing al cărui prim beneficiar ar fi familia Erdogan.

Primele linii ale acestui acord au fost scrie în 2008, în timp ce Recep Tayyip Erdogan ocupa funcţia de prim-ministru al Turciei şi era considerat de ţările occidentale ca un reformator, pro-democrat.

Vezi şi: INCIDENT MILITAR între China și SUA: Mai multe avioane de luptă au fost implicate

Mubariz Mansimov, care a plătit trei sferturi din sumă, este un miliardar azer naturalizat turc de Erdogan, a notat Mediapart. Care s-a întrebat: "cadoul său a fost preţul naturalizării? A obţinut şi alte contrapartide?".

Motivul pentru care Sitki Ayan a plătit sfertul rămas este necunoscut, potrivit Le Soir. Cotidianul belgian subliniază însă că "familia Ayan este un aliat de nezdruncinat al Erdoganilor".

Şi adaugă: "În 2013, au apărut unele conversaţii între Erdogan şi fiul său Bilal în care se face o aluzie puternică la sumele de bani oferite de Ayan în schimbul favorurilor din partea statului".

Contactate de EIC, nici preşedinţia turcă, nici Mansimov, nici Sitki Ayan, nici membrii familiei Erdogan implicaţi în schema financiară nu au răspuns.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.