Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mama ei de învățătură ...

Instaurarea regimului Mazăre, la malul mării, a însemnat pentru constănţeni, înainte de orice, privarea de drepturile pe care legea le acordă. Elevii constănţeni au fost poate cea mai defavorizată categorie a populaţiei, fiind uitaţi, evitaţi şi mai ales, jigniţi, atunci când şi-au cerut drepturile legale, indiferent că e vorba despre dreptul la un bilet de autobuz mai ieftin sau despre dreptul la o bursă de merit, pentru elevii care au excelat.

Fie că observăm asta din rezultatele catastrofale de la bacalaureat, fie că o vedem din numărul din ce în ce mai mare de copii care abandonează şcoala încă de la o vârstă tânără, nevoia de a stimula elevii să înveţe există.

Ştim, desigur, că Legea educaţiei naţionale instituie, la art. 82 alin. (1), dreptul elevilor din învăţământul preuniversitar de stat de a primi bursă. "Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social.", normele generale de acordare fiind stabilite de OMECTS nr. 5776/2011. Aceste burse constituie un stimulent pentru elevi, crescând competitivitatea şi ajutând la sporirea calităţii actului de educaţie.

În municipiul Constanţa, Primăria refuză să acorde elevilor burse, motivând acest fapt prin lipsa fondurilor de la bugetul local. Legea educaţiei obligă autorităţile locale, prin art. 82, să acorde burse, dar lasă la latitudinea lor dacă să prevadă în buget bani pentru acest lucru, conform art. 103 alin. (2), coroborat cu art. 105 alin. (2) pct. d).

În Republica Mazăre, însă, nimic nu funcţionează aşa cum ar trebui. Se pierd milioane de euro pe amenajarea unor spaţii verzi care nu există, alte milioane de euro pentru o curăţenie care se face şi nu prea. Zeci şi sute de mii de euro aruncate pe kitsch, carnavaluri şi parade cu femei aproape dezbrăcate, care alegorice şi costume pentru... domnitorul Mazăre. Niciun leu însă pentru elevii constănţeni, care, în disperare de cauză şi-au cerut în repetate rânduri drepturile. Primarul n-a cedat însă, persiflând asociaţiile de elevi şi trimiţându-i pe aceştia "la muncă, nu la întins mâna", sprijinit de fiecare dată în deciziile sale de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

A fost nevoie de o plângere la DNA pentru ca elevii să primească o banală reducere pe liniile de autobuz, pe care legea le-o acorda deja. Chiar nu există raţiune, chiar nu există înţelegerea că rezultatele bune în educaţie trebuie stimulate?

În alte municipii reşedinţă de judeţ din ţară se acordă burse, unele chiar substanţiale, elevii fiind motivaţi să înveţe, lucru care se vede în rezultatele de la examenele naţionale. Două dintre acestea sunt: Cluj-Napoca, bursa de performanţă - 120 de lei, bursa de merit - 90 de lei, bursa de studiu - 70 de lei, bursa socială - 60 de lei. Cele mai mari burse din ţară sunt în sectorul 4, în cuantum de: bursa de performanţă - 500 de lei, bursa de merit - 350 de lei, bursa de studiu - 300 de lei şi bursa socială - 100 de lei.

Nu şi în Constanţa, unde prostul gust şi batjocura faţă de tineri s-a instaurat la putere de 15 ani şi nu mai vrea să ne părăsească. De ce la alţii se poate şi la noi nu? Cu ce am greşit noi, constănţenii, cu ce au greşit aceşti copii valoroşi ai oraşului?!

Din această cauză, Constanța a ajuns un oraș vidat de cultură, de inteligență, de tineri performanți și dornici de success. Pentru că la malul mării, există interes doar pentru ”construirea„ unui tânăr mediocru, dornic de cluburi, manele și parvenire. Tinerii avizi de cunoștințe și succes să-și vadă de drum. Pentru restul, face cinste salvamarul.

Mihai Tararache, deputat de Constanța

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.