Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mama unui terorist din Londra ştie cine i-a radicalizat fiul. Internetul, bată-l vina...!

londra, teroristi

Mama jihadistului italiano-marocan Youssef Zaghba (22 de ani), unul dintre cei trei autori ai atacului sângeros de la sfârşitul săptămânii trecute de la Londra, a afirmat marţi că ea a încercat să-l împiedice pe fiul său să ajungă sub influenţa ideologiei grupării Stat Islamic, dar că Internetul şi prietenii lui din capitala britanică l-au schimbat, relatează agenţia Reuters, conform agerpres.

''Când copiii fac greşeli, părinţii se simt întotdeauna vinovaţi. Dar eu am făcut tot ce-am putut (...)', a declarat Valeria Khadija Collina, o italiancă convertită la Islam, într-un interviu în revista L'Espresso din Italia, despre fiul său, în vârstă de 22 de ani. Ea trăieşte în apropiere de oraşul Bologna, în nordul Italiei.

Putin, atac fără precedent la adresa NATO: 'Are nevoie constantă de un inamic extern' - VIDEO

''Ne-am informat întotdeauna despre prietenii săi şi ne-am asigurat că nu s-a asociat cu oameni răi. Dar avea Internet şi de acolo veneau toate'', a povestit Collina.

Ea şi-a vizitat fiul la Londra. ''Acel cartier nu mă făcea să mă simt confortabil. Am fost acolo şi nu mi-a plăcut. El îşi petrecea timpul cu oameni răi de felul lor'', a declarat mama jihadistului.

Collina a afirmat că a vorbit cu poliţia antitero italiană anul trecut, după ce fiul său a fost împiedicat să plece în Orientul Mijlociu. Poliţiştii i-au spus marţi că fiul ei este unul dintre bărbaţii care au întreprins atacul de la Londra.

Procurorul italian Giuseppe Amato a afirmat marţi la Radio24 că Zaghba a fost oprit pe aeroportul din Bologna în 2016, când încerca să plece spre Siria, via Turcia. ''O persoană care pleacă în Turcia cu un rucsac în spate a stârnit suspiciune, dar şi pentru că el i-a spus agentului care l-a verificat că doreşte să meargă şi să fie terorist, apoi s-a corectat'', a declarat Amato.

Collina a mai spus că fiul ei a fost atras să încerce să plece în Siria de ''iluzia promovată pe Internet'', în care el credea, că ar putea ''trăi în conformitate cu un Islam pur'', dar că nu a spus niciodată că ar vrea să lupte acolo.

Agresorul de la Notre-Dame jurase credinţă grupării Stat Islamic

Anchetatorii au confiscat calculatorul lui Zaghba, dar nu au găsit nimic compromiţător în el. Ei au înapoiat calculatorul, dar l-au indicat pe Zaghba drept posibil suspect al atacului de la Londra, a precizat Amato.

Poliţia britanică a afirmat că Zaghba nu a prezentat interes pentru ea sau pentru serviciile de informaţii interne M5 înainte ca el şi ceilalţi doi să comită atacul.

Collina a precizat că a vorbit ultima dată cu fiul ei cu două zile înainte de atac şi că, privind în urmă, ea şi-a dat seama că atunci a fost pentru ultima dată. Ea a mai spus că este de acord cu liderii religioşi musulmani care au refuzat să rostească rugăciunile de înmormântare pentru atacatori. ''Îi înţeleg şi sunt de acord cu alegerea lor, deoarece este necesar de a se transmite un mesaj politic puternic'', a afirmat Collina.

Mass-media italiene au relatat că Zaghba s-a născut în oraşul marocan Fez în 1995, dar că a rupt relaţiile cu tatăl său, marocan. El a trăit în Maroc cea mai mare parte din viaţa sa, dar a făcut scurte vizite la mama sa. Zaghba a stat în Italia în total 10 zile în ultimul an şi jumătate, a precizat procurorul din Bologna.

Valeria Khadija Collina a mai spus că îşi va dedica viaţa combaterii ideologiei Statului Islamic ''învăţându-i pe oameni despre Islamul adevărat şi încercând să convingă familiile să umple golul pe care l-ar putea descoperi la copiii lor''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.