Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mâna dreaptă a lui Trump menţine misterul în Congresul SUA: 'Este o MINCIUNĂ!'

Jeff Sessions

Ministrul american al justiţiei, Jeff Sessions, a calificat marţi drept o "minciună detestabilă" ideea că a avut vreo legătură cu interferenţele ruse în campania electorală prezidenţială din 2016 şi şi-a susţinut vehement poziţia în faţa senatorilor democraţi care îl presau să vină cu detalii ale discuţiilor sale cu preşedintele Donald Trump, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Audierea lui Sessions, care a fost şi consilier al lui Trump în timpul campaniei, a durat circa două ore şi jumătate, incluzând şi o serie de momente tensionate în care democraţi din Comisia de informaţii a Senatului au insistat, zadarnic, ca Sessions să spună dacă a discutat cu şeful statului despre ancheta privind presupusele conexiuni ruse ale campaniei din 2016.

Rusia se simte ÎNCONJURATĂ de NATO. Putin ameninţă cu un răspuns 'adecvat'

"Aţi ridicat mâna dreaptă aici astăzi şi aţi jurat solemn să spuneţi adevărul şi numai adevărul. Acum nu răspundeţi la întrebări. Puneţi beţe în roate acestei investigaţii" - i-a reproşat senatorul democrat Martin Heinrich.

Ministrul a refuzat însă să declare dacă a discutat cu Trump despre cum a gestionat fostul director FBI James Comey ancheta privind o posibilă coordonare între campania lui Trump şi Rusia în timpul campaniei electorale, înainte ca liderul de la Casa Albă să-l demită pe Comey, la 9 mai. Sessions nu a spus nici dacă preşedintele s-a declarat preocupat de decizia sa din martie de a se recuza din ancheta privind interferenţa rusă şi nici dacă oficiali din Ministerul Justiţiei au discutat despre o posibilă graţiere de către şeful statului a unora din persoanele vizate de această anchetă. El a menţionat că nu s-a recuzat pentru că se simţea vizat de anchetă, ci pentru că a considerat că aşa cer normele Ministerului Justiţiei.

Democratul Ron Wyden i-a atras atenţia fostului său coleg de Senat că "americanii nu vor să audă că sunt privilegiate răspunsurile la întrebări relevante". "Cred că americanii s-au săturat de obstrucţii", a adăugat el. Jeff Sessions a replicat că nu creează obstrucţii şi nu a făcut decât să urmeze politica Ministerului Justiţiei de a nu discuta despre comunicările confidenţiale cu preşedintele.

Bilanţ NEGRU: Mai multe persoane au murit şi peste 50 au fost rănite în incendiul din Londra- VIDEO

Audierea sa nu a adus nimic nou în ce priveşte relaţiile dintre campania lui Trump şi Rusia sau demiterea lui Comey, dar refuzul său de a aduce în discuţie convorbirile sale cu preşedintele a ridicat noi întrebări privind eventuala existenţă a unor lucruri pe care Casa Albă ar vrea să le ascundă. Săptămâna trecută, James Comey a afirmat în faţa aceleiaşi comisii că Donald Trump l-a destituit pentru a submina ancheta FBI cu privire la interferenţa rusă. Sessions, care recomandase demiterea şefului FBI, şi-a apărat implicarea în această decizie a preşedintelui, despre care unii critici au spus că a încercat astfel să intervină într-o anchetă aflată în plină desfăşurare.

Senatorul independent Angus King a pus sub semnul întrebării baza legală a refuzului lui Sessions de a răspunde la întrebări, după ce acesta a afirmat că preşedintele nu a invocat aşa-zisul "privilegiu executiv" cu privire la discuţiile purtate cu ministrul. Privilegiul executiv îi permite şefului statului sau altor înalţi responsabili ai puterii executive să nu dezvăluie unele informaţii Congresului sau justiţiei, pentru a proteja procesul de decizie al executivului.

Citeşte şi: Rusia se simte ÎNCONJURATĂ de NATO. Putin ameninţă cu un răspuns 'adecvat'

Jeff Sessions a argumentat că ar fi "nepotrivit" să dezvăluie conţinutul convorbirilor sale particulare cu Donald Trump cât timp preşedintele "nu a avut oportunitatea reală de a trece în revistă aspectele şi de a lua o decizie în legătură cu aprobarea sau nu a unui răspuns". "Sugestia că am luat parte la vreun complot sau că am avut cunoştinţă de vreun complot cu guvernul rus pentru a face rău acestei ţări, pe care o slujesc cu onoare de peste 35 de ani, sau pentru a submina integritatea procesului nostru democratic este o minciună sfruntată şi detestabilă", a subliniat ministrul. "Nu m-am întâlnit niciodată şi nu am avut niciun fel de convorbire cu vreun oficial rus sau din altă ţară despre niciun fel de interferenţă cu nicio campanie sau alegeri din Statele Unite. Mai mult, nu am idee de existenţa de astfel de convorbiri pe care să le fi avut cineva aflat cu legătură cu campania Trump", a insistat Sessions.

El s-a referit şi la informaţiile din media privind o a treia întâlnire, despre care nu se ştia până acum, pe care ar fi avut-o cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, la hotelul Mayflower din Washington, anul trecut, afirmând că nu a avut niciun fel de întâlniri private şi nu-şi aduce aminte de nicio conversaţie cu vreun oficial rus aflat la acel hotel, dar nu a exclus ca acolo să fi avut loc o "scurtă interacţiune" cu ambasadorul rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.