Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mâncatul din gunoaie vs. modificarea codului fiscal

După aproape două luni de la preluarea guvernării de către PSD, am putut vedea și cum se mișcă opoziția. O perioadă scurtă, dar tumultoasă. Lansarea OUG 13, proteste în Parlament, proteste în stradă, pași înapoi făcuți de PSD. Se pare că acum am intrat într-o normalitate. Nu mai este atâta zbucium, viața politică se desfășoară după cursul firesc.

Partidele de opoziție au jucat în această perioadă după cum s-au priceput. USR a marșat pe acțiuni mai mult de imagine și mai puțin consistente ca fond. Au blocat sala de dezbateri a Parlamentului, au blocat conferința de presă a ministrului Justiției.

PNL a jucat mai puțin spectaculos, dar a pus accent pe pârghiile constituționale. Au inițiat moțiunea de cenzură, au făcut apel la restul partidelor de opoziție să vină și să sprijine acest demers. Au punctat pe dimensiunea de seriozitate a demersului. Chiar dacă se știa că moțiunea nu are șanse de reușită, a fost un demers util, pentru a arăta publicului situația exactă și modul în care se raportează toate partidele la tema moțiunii.

PMP a făcut un joc sinusoidal și cel mai bine s-a văzut acest lucru la votul pentru abrogarea OUG 13. În senat, PMP  s-a abținut, în cameră a votat în favoarea abrogării. Mesajele popularilor au fost unele cu mult prea multe nuanțe în contextul politic existent, unde situația, pentru majoritatea populației, era ori alb ori negru.

Viața politică reintră în normal. Publicul anti-psd își dorește o opoziție puternică și responsabilă. Din păcate, la acest moment, USR continuă cu acțiuni de imagine, unele chiar stupide, vezi cazul senatorului care mănâncă din gunoaie pentru a atrage atenția asupra faptului că există o risipă în domeniul alimentelor.

Scene șocante. Un deputat a mâncat din gunoi

PMP se ceartă în intern, Turcescu sare la gâtul colegilor din Bucurști care preferă să voteze cu Firea în Consiliul General.

USR este divizat în plan intern neexistând încă o linie ideologică, partidul nu are o orientare doctrinară, este neomogen și de aceea apar mereu mesaje contradictorii.

În PMP există o ruptură din ce în ce mai vizibilă între Turcescu și Băsescu. Probabil, în lunile următoare vom mai vedea și alte dispute.

Contre dure în PMP. Turcescu ar putea demisiona

PNL este în pregătirea Convenției Naționale. Își caută lider. Probabil, vor fi multe frământări și aici. Deocamdată, a reușit să puncteze prin propunerea senatorului Câțu, însușită și de conducerea partidului, propunere prin care se dorește modificarea Codului Fiscal  și care prevede reduceri majore ale contribuțiilor de asigurări sociale - 7,25 puncte procentuale - și a impozitului pe venit si pe profit - de la 16% la 10%.

Este prima măsură cu adevărat liberală inițiată în ultima perioadă și care încearcă să vină în sprijinul mediului de afaceri, sufocat de o fiscalitate excesivă.

Cum vor face PMP, USR și PNL opoziție de acum încolo va fi vital pentru fiecare dintre cele 3 partide. Dacă USR și PMP nu vor înțelege să vină și cu propuneri concrete, cu soluții la probleme, să nu se cantoneze doar în zona de ”circ și isterie politică”, vor avea de pierdut.

PNL este principalul partid de opoziție datorită numărului de parlamentari pe care îi are. Liberalii trebuie să continue pe linia abordată până acum. Să arate că este liderul opoziției, că poate veni cu proiecte concrete. Dacă va face și reforma internă atât de așteptată, va putea să crească și în preferințele publicului.

Momentan, după cum a decurs prima perioadă, are un avantaj în fața celorlalte două partide.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.