Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestație în fața Parlamentului de la Tunis: 'Nu revenirii' jihadiştilor!

FETHI BELAID / AFP
protest tunisia

Sute de persoane au manifestat sâmbătă în faţa Parlamentului de la Tunis împotriva eventualei reveniri în ţară a compatrioţilor lor jihadişti, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse, informează agerpres.ro

Tunisia numără peste 5.000 de cetăţeni care s-au alăturat unor organizaţii jihadiste din străinătate, în special în Irak, Siria sau Libia, potrivit Grupului ONU de lucru privind utilizarea mercenarilor, iar întoarcerea lor în ţară provoacă temeri serioase. 

La apelul unui colectiv incluzând în principal organizaţii neguvernamentale, la manifestaţie au participat aproape 1.500 de persoane, au informat organizatorii.

Olguța Vasilescu, ironică la adresa lui Băsescu: Normal! Lui îi plac ungurenii


"Nu revenirii" jihadiştilor!, se putea citi pe pancarte. 

Acest miting a avut loc la câteva săptămâni după afirmaţiile foarte comentate ale preşedintelui tunisian, Béji Caid Essebsi, referitoare la jihadişti. 

"Unii vor să se întoarcă, nu putem împiedica un tunisian să revină în ţara lui (...) Evident (...) vom fi vigilenţi", a declarat el la 2 decembrie pentru AFP. 

"Nu îi vom băga pe toţi la închisoare, pentru că dacă facem asta, nu vom avea destule închisori. Vom lua însă dispoziţiile necesare pentru a fi neutralizaţi. Îi supraveghem", a adăugat şeful statului. 

După o serie de critici în presa tunisiană şi pe reţelele sociale, Béji Caid Essebsi a făcut precizări, la 15 decembrie, la postul naţional de televiziune, dând asigurări că "nu vom fi indulgenţi cu teroriştii" care se vor întoarce şi cărora li se va aplica legea antiteroristă.

Tragedie în Ajunul Crăciunului: Copil de 9 ani, care se afla la colindat, lovit mortal de o mașină


"Nu căinţei! Nu libertăţii pentru grupările teroriste", au scandat sâmbătă protestatarii, printre care unii s-au pronunţat împotriva lui Rached Ghannouchi, liderul partidului islamist Ennahdha membru al coaliţiei guvernamentale. 

Rached Ghannouchi a susţinut în trecut ideea "căinţei" pentru jihadiştii tunisieni care vor să revină acasă, cu condiţia să abandoneze violenţa. 

Manifestaţia de sâmbătă a avut loc, de asemenea, la mai puţin de o săptămână de la atentatul comis într-un târg de Crăciun la Berlin, soldat cu 12 morţi şi al cărui presupus autor este un tunisian de 24 de ani care urma să fie expulzat din Germania. 

Aceasta din urmă depusese jurământ de credinţă grupării Stat Islamic (SI), care a revendicat atentatul, potrivit unei înregistrări video difuzată de agenţia de propagandă a jihadiştilor. 

Vineri, au fost arestaţi trei presupuşi jihadişti având legături cu suspectul tunisian, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne de la Tunis fără să precizeze dacă au avut vreo legătură cu atentatul. 

Ministrul tunisian de interne, Hédi Majdoub, a afirmat vineri seară în Parlament că 800 de tunisieni care se alăturaseră diverselor organizaţii extremiste au revenit în Tunisia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.