Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestație uriașă în Pakistan: Se cere demisia ministrului Justiției

pakistan

Sute de militanţi ai unui grup religios pakistanez au blocat luni principalul drum de acces în capitala Islamabad, perturbând grav traficul rutier pentru a şasea zi consecutiv, fără ca autorităţile să intervină, relatează marţi AFP, citat de agerpres.ro

Circa 2.000 de protestatari s-au instalat pe această axă strategică, cerând demisia ministrului justiţiei ca urmare a unei controverse asupra unui amendament, în cele din urmă abandonat, la controversata lege privind blasfemia. 

Instalaţi pe un pod rutier la graniţa dintre Islamabad şi oraşul vecin Rawalpindi, ei împiedică zeci de mii de pakistanezi să meargă în capitală, unde mulţi dintre ei muncesc. Unii militanţi, înarmaţi cu bâte, verifică fiecare persoană care se apropie şi blochează trecerea maşinilor, aruncând cu pietre în cele care încearcă să se apropie. 

Protestatarii aparţin unui grup religios, Tehreek-i-Labaik Yah Rasool Allah Pakistan (TLYRAP), şi demonstrează ca urmare a unui amendament la legea care reprimă blasfemia. Amendamentul nu a avut drept scop modificarea conţinutului acestei legi controversate, care prevede în unele cazuri pedeapsa cu moartea, însă includea o uşoară modificare a textului jurământului depus de candidaţii la alegeri, în care aceştia trebuie să-l recunoască pe Mohamed drept ultimul profet. Guvernul a anulat însă rapid modificarea printr-un nou amendament. 

Însă fundamentaliştii mişcării religoase au considerat-o o încercare de modificare a legii pentru a le permite membrilor ahmadi, cea mai persecutată sectă din Pakistan, să depună jurământ. Membrii ahmadi au fost declaraţi nemulsumani în urmă cu zeci de ani pentru credinţa lor potrivit căreia mai există un alt profet după Mohamed. Conservatorii îi consideră pe aceştia eretici, cu credinţe blasfemiatoare, un subiect ultrasensibil în Pakistanul extrem de conservator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.