Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestaţii publice la Chişinău, la 8 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

Câteva manifestaţii publice vor avea loc vineri la Chişinău, pentru a marca opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când zeci de mii de tineri au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de fraudarea alegerilor parlamentare câştigate de comunişti, informează Radio Chişinău, conform agerpres.

Organizaţia de tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) va organiza în după-amiaza zilei, începând cu orele 15:30, un flashmob de comemorare a evenimentelor care au avut loc acum opt ani în Scuarul Catedralei mitropolitane.

VIDEO Ofensivă totală a lui Donald Trump: Zeci de rachete de croazieră lansate de către SUA în Siria

Asociaţia "UNIREA - ODIP' organizează începând cu ora locală 16:00 un eveniment de comemorare a victimelor violenţelor din 7 aprilie la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, în timp ce tineretul liberal anunţă un flashmob pentru seara acestei zile, de la 18:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, sub genericul "Vrem strada 7 aprilie 2009!'.

O acţiune de comemorare a victimelor violenţelor din 7 aprilie 2009 va avea loc în această seara şi la Bucureşti, de la orele 20:00, în faţa sediului Ambasadei Republicii Moldova, potrivit Radio Chişinău.

La 7 aprilie 2009 câteva zeci de mii de tineri s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pentru a protesta paşnic faţă de fraudarea alegerilor, dar în scurt timp manifestaţia a degenerat în violenţe. Unii dintre participanţi au luat cu asalt sediile preşedinţiei şi parlamentului, i-au atacat pe poliţişti cu pietre. Iniţial, forţele de ordine nu au opus rezistenţă, iar provocatorii din rândurile manifestanţilor au reuşit să pătrundă în interiorul clădirilor oficiale şi au devastat aproape în totalitate sediul Parlamentului, scrie sursa citată.

Structurile de ordine au intervenit însă în forţă noaptea, când în centrul Chişinăului mai erau câteva zeci de persoane. Atunci şi-a pierdut viaţa singurul protestatar a cărui moarte a fost recunoscută de autorităţi, Valeriu Boboc, însă există suspiciuni că numărul celor decedaţi a fost mai mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.