Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manual de sport avem. Pe când un manual de bună guvernare?

intrebare

Una dintre temele absurde care au ocupat agenda publică în ultimele zile este cea a manualului de sport anunțat de ministrul Educației, Liviu Pop.

Luat peste picior chiar de către premierul Tudose, care a declarat că și-ar dori ca Liviu Pop să prezinte public inclusiv manualul de colorat, ministrul Educației merge înainte cu acest proiect, argumentând că el nu face decât să respecte legea.

„Este un drept al elevului şi atâta timp cât acest drept este în lege, eu, ca ministru, nu fac altceva decât să respect dreptul elevului la educaţie,” a declarat Liviu Pop.

Ideea manualului de sport a fost primită cu atâta ironie în spațiul public nu pentru că ar fi neapărat o idee rea, ci pentru că altele ar trebui să fie prioritățile în domeniu. România se află pe poziția a treia în Europa în ceea ce privește obezitatea infantilă, mai bine de un sfert dintre copii și adolescenți fiind supraponderali, 8% dintre aceștia fiind obezi.

Specialiștii în domeniu atrag atenția asupra faptului că, spre exemplu, dacă înainte se vorbea despre infarct în jurul vârstei de 50-60 ani, astăzi, infarctul la 15-20 de ani a început să devină din ce în ce mai frecvent. De asemenea, pe lângă această tulburare apar și cele metabolice, în speță diabetul de tip 1 și 2.

În lipsa unei strategii coerente care să combată această problemă, guvernanții noștri își fac de lucru cu tot felul de subiecte inventate. Ceea ce mă duce la întrebarea mea din titlu. Dacă e tot așa secetă de subiecte reale de dezbătut, pe când un manual de bună guvernare?

Una dintre principalele critici aduse sistemului legislativ de la noi este că duce o lipsă acută de predictibilitate. Legi care apar peste noapte și dispar la fel cum au apărut. Reforme care să înlocuiască reformele implementate de vechea putere politică.

Politicianul român, între croitor și cârpaci

Fiecare politician ajuns la vârf are ambiția de a fi reținut pentru ceva. În timp ce toți visează să fie reținuți de memoria colectivă pentru o măsură, o lege, o reformă, mulți dintre ei se pierd pe drum și ajung să fie reținuți doar de către organele abilitate. Dar asta-i altă poveste.

Revenind la buna guvernare, față de probleme atât de grave cum sunt cele din Educație și Sănătate, politicienii noștri ar putea lua câteva decizii simple și totuși atât de necesare. Pentru a nu ne mai trezi că se schimbă modalitatea de a intra la liceu o dată la 4-8 ani, după cum se schimbă puterea, politicienii noștri, din opoziție și de la guvernare, ar putea dezbate și propune împreună o listă de reforme necesare și gândite cel puțin pe termen mediu. Fiind lucrate și asumate de toate forțele politice, am putea avea garanția minimă că nu vor fi dezmembrate cu prima ocazie cu care se schimbă puterea, doar pentru ca noii lideri ai țării să își îndeplinească ambiția de a își lăsa „propria moștenire”.

După cum spuneam, în Sănătate și în Educație ar fi cea mai mare nevoie de asemenea reforme susținute de întreaga clasă politică. Și ar putea fi vorba aici de un nivel minim de investiții, de un sistem de învățământ care să includă cât mai puternic și latura non formală a educației, de o împărțire clară a etapelor învățământului, de o strategie de păstrare în țară a tinerilor medici și profesori și o alta de încurajare a natalității.

Bineînțeles, toate acestea consumă timp, nervi și nici nu aduc cine știe ce beneficii politice. Până la urmă, dacă reformele despre care vorbim ar fi gândite și susținute de întreaga clasă politică, punctele pozitive s-ar împărți la toți, în mod egal.

Însă o asemenea strategie este vitală pentru viitorul României. Ea ar putea servi următorilor lideri politici drept manual de bună guvernare. Dacă elevii nu mai fac sport dar vor avea ocazia să citească despre el, măcar la fel să se întâmple și cu politicienii noștri. Dacă nu practică buna guvernare, măcar să citească despre ea. Și, poate, poate, or rămâne cu ceva de acolo.

Dar oare are vreun partid curajul să-și asume așa ceva? Să se angajeze că va respecta niște linii mari trasate de comun acord cu celelalte forțe politice și că nu le va corecta în viitor, în funcție de interesele de moment? Răspunsul e simplu. Altfel, așa ceva ar fi fost deja implementat și respectat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.