Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manuel Valls îi asigură pe musulmanii din Franţa că laicitatea nu este îndreptată împotriva lor

Laicitatea "nu este îndreptată" împotriva musulmanilor, ci este acolo pentru "a-i proteja", a asigurat luni seara premierul francez Manuel Valls, afirmând că islamul este "parte integrantă a culturii noastre şi de acum a rădăcinilor noastre", potrivit portalului 20 minutes.fr.

Citeşte şi: Melania Trump acuză presa americană de partizanat şi îşi apără soţul

Premierul, care a încheiat un discurs la Evry pe un ton consensual spunând că Franţa are nevoie de "reunire şi speranţă", a insistat totodată că "nu islamul este problema".

Citeşte şi: Trump s-ar putea întâlni cu Putin înainte de preluarea eventualului mandat la Casa Albă

Într-un discurs în care a evitat să se refere la luările sale de poziţie contestate de o parte a taberei sale cu privire la portul vălului islamic şi al burkini, Manuel Valls a apărat laicitatea ca pe o specificitate franceză, ca pe "suplimentul sufletului" ţării.

Citeşte şi: Un fost general american de rang înalt a minţit FBI

În acelaşi timp, premierul francez a pledat ca "islamul din Franţa să se debaraseze de veninul salafist".

"În faţa acestei dezlănţuiri care urmăreşte întotdeauna să arate, să găsească ţapi ispăşitori, eu vreau să mă adresez direct milioanelor de musulmani francezi care îşi practică cultul cu respectarea cea mai absolută a valorilor Republicii", a spus Valls. "Islamul din Franţa, la fel ca toate religiile, îşi are locul în Franţa", a subliniat şeful executivului francez.

Citeşte şi: UE se teme de un nou aflux de jihadişti ai Statului Islamic

"Este un fapt al Istoriei noastre (...), al imigraţiei noastre, care a fost şi rămâne o şansă pentru ţara noastră. Islamul este o parte inseparabilă din noi înşine, din cultura noastră şi acum din rădăcinile noastre", a declarat premierul. "Islamul desigur pune provocări considerabile societăţilor noastre, dar nu el este problema (...) el nu este problema care provoacă toate dificultăţile într-o ţară", a spus el.

Citeşte şi: Reglare de conturi între bandele rivale din Mexic: Şase persoane au fost găsite cu mâinile amputate

Această propoziţie din urmă sună ca un ecou la una din frazele polemice ale lui Francois Hollande, citată în cartea "Un preşedinte nu ar trebui să spună asta", în care şeful statului francez afirmă că "există o problemă cu islamul de care nimeni nu se îndoieşte", potrivit canalului media citat.

Citeşte şi: Fostul dictator Noriega, internat în spital prin ordin judecătoresc

Respingând "amalgamurile insuportabile", dar şi "presiunile integriste şi violenţa islamismului radical", Manuel Valls le-a transmis musulmanilor că "laicitatea nu este îndreptată împotriva lor, ci dimpotrivă este acolo pentru a-i ajuta, a-i proteja". "Statul pe care îl reprezintă este alături de voi", a lansat Valls, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.