Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu şi Graţiela Gavrilescu, discuţii cu producătorii şi importatorii de ambalaje despre eficientizarea managementului deşeurilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu conferinta vaccinare

Viceprim-ministrul Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului, şi vicepremierul Marcel Ciolacu au avut vineri o consultare, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii mai multor producători şi importatori de ambalaje şi produse ambalate, pe tema soluţiilor de implementare a unui sistem funcţional şi eficient de management al deşeurilor reciclabile.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în urma întâlnirii, s-a convenit ca reprezentanţii operatorilor din sectorul producţiei şi reciclării de ambalaje să transmită ministerelor de resort propunerile lor cu privire la îmbunătăţirea cadrului legislativ aferent domeniilor lor de activitate, acestea urmând să fie analizate şi înglobate în propunerile de iniţiative legislative aflate în pregătire la nivel de ministere.

Ministrul Graţiela Gavrilescu a vorbit despre importanţa trecerii României de la o economie liniară la una circulară, cu un sistem bine pus la punct, care să încurajeze colectarea selectivă direct la sursă şi creşterea gradului de colectare şi reciclare a deşeurilor. "Un prim pas în acest sens este Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, pe care urmează să-l aprobăm în perioada următoare. Vrem ca acest plan naţional să fie unul realist, care să ţină cont de toate problemele şi eventualele blocaje semnalate în teritoriu. Ca stat membru al Uniunii Europene, este important să tindem către deşeuri zero la groapa de gunoi", a declarat ministrul Gavrilescu, citată în comunicat.

La rândul său, vicepremierul Ciolacu a dat asigurări de întreaga deschidere a Guvernului pentru consultări cu operatorii şi cu autorităţile cu atribuţii de pe întregul circuit al deşeurilor, astfel încât fiecare să ştie exact ce are de făcut şi să fie eliminate eventualele blocaje. Conform comunicatului, reprezentanţii Guvernului şi cei ai producătorilor şi importatorilor de ambalaje şi produse ambalate au discutat şi despre înfiinţarea "unui radar al deşeurilor, îmbunătăţirea cadrului de reglementare în domeniu, cu accent pe sistemul de autorizare şi verificare a activităţilor de colectare şi reciclare".

"S-a discutat, de asemenea, despre necesitatea informării celor care generează deşeuri, inclusiv cetăţenii, pentru a încuraja colectarea selectivă direct de la sursă, în paralel cu dezvoltarea infrastructurii specifice şi corelarea costurilor aferente serviciilor de salubrizare cu disponibilitatea de a sorta sau nu deşeurile la sursă", se mai arată în comunicat, conform Agerpres. La întâlnire a participat şi Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.