Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mare ATENŢIE ce site-uri accesaţi! Puteţi fi acuzat de TERORISM după ce s-a cerut schimbarea unei legi IMPORTANTE

site

Accesarea unor siteuri de pe care poți învăța cum să confecționezi bombe sau să comiți atentate ar putea deveni infracțiune, dacă legea privind prevenirea și combaterea actelor de terorism va fi schimbată.

Aproape toți membrii Comisiei parlamentare de control și supraveghere a activității SRI sunt inițiatori ai unui proiect pentru modificare Legii 535/2004, privind prevenirea și combaterea actelor de terorism, scriu cei de la Evenimentul Zilei.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaților, cameră primară în problematica apărării și securității naționale, pe 1 septembrie și va fi supus dezbaterii publice până în data de 9 octombrie. Între timp se vor obține avizele de la comisii.

Citeşte şi: Liviu Pleşoianu, atac FURIBUND la adresa lui Rareş Bogdan. Ce l-a înfuriat pe celebrul deputat

Inițiatorii sunt toți membri ai Comisiei SRI din Parlament: Adrian Țuțuianu (actual ministru al Apărării, dar încă șef al Comisiei parlamentare), Doina Elena Fedorovici, Ioan Cristian Chirteș, Attila Verstoy, Radu Babuș, Gabriel Nasra, Marian Cucșa și Cezar Preda. Ei sunt parlamentari ai PSD, PNL, ALDE și UDMR.

În viziunea celor 8, noul articol 1 va suna: ” Terorismul reprezintă acele acţiuni, inacţiuni, precum şi ameninţări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, ansamblul relaţiilor sociale, factorii materiali, relaţiile internaţionale ale statelor, securitatea naţională sau internaţională, sunt motivate politic, religios sau ideologic şi sunt săvârşite în unul din următoarele scopuri:

a) intimidarea populaţiei sau un segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;

b) constrângerea unei autorităţi publice ori organizaţii internaţionale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abţină de la îndeplinirea unui anumit act;

c) destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituţionale, economice ori sociale ale unui stat sau organizaţii intemaţionale.”

Citeşte şi: Gigi Becali, reacţie BOMBĂ după solicitarea ministrului Justiţiei în cazul liberărilor condiţionate

E pentru prima oară când într-o lege e inclus terorismul motivat politic, religios sau ideologic, precum și considerarea ca act terorist șantajarea structurilor statale. Exemple sunt cu duiumul, amenințări teroriste însoțite de cereri cum ar fi retragerea trupelor unor țări din teatre de luptă sau eliberarea unor deținuți.

Prin proiectul de lege se propune modificarea definiției propagandei teroriste. Inițiatorii propun următoarea formulare: ” materiale de propagandă teroristă - orice material în format scris, audio, video, sau date informatice, precum şi orice altă formă de exprimare prin care se face apologia terorismului ori se expun sau se promovează idei, concepţii, doctrine sau atitudini de susţinere şi promovare a terorismului.”

Noul proiect de lege are și câteva prevederi care probabil vor fi discutate în următoarea perioadă. Una dintre ele este cea care permite Serviciului Român de Informații să preia conducerea, efectivă, a țării pe parcursul unei crize teroriste, chiar dacă nu s-a produs vreun eveniment, ci este vorba doar de o ”situație iminentă”:

Citeşte şi:  UPDATE - Accident teribil lângă Viena: 5 ROMÂNI au decedat, iar alți 2 sunt în stare gravă - FOTO

”În cazul iminenţei sau producerii unui act de terorism pe teritoriul ţării, la propunerea directorului Serviciului Român de Informaţii, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării poate emite o hotărâre privind declararea situaţiei de criză teroristă.

Proiectul de lege propune incriminarea unor acte care până acum nu erau explicit încadrate la acte teroriste, cum ar fi deținerea sau fabricarea de materiale cu potențial distructiv.

Art. 38 1 - Accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, efectuată în scopul însuşirii ideologiei teroriste ori deprinderii unor mijloace, tehnici sau modalităţi de săvârşire a unor acte de terorism, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Citeşte şi: MAE menţine activată Celula de Criză în cazul Uraganului IRMA. Precizări de ULTIMA ORĂ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.