Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mare ATENŢIE la ce postaţi pe Facebook! O botoşăneancă a fost sancţionată de judecători cu 20.000 de lei

facebook mobil

Cei care postează mesaje defăimătoare pe reţeaua de socializare Facebook riscă să fie aspru sancţionaţi. A păţit-o o femeie din comuna Vorona, care a fost obligată de Judecătoria Botoşani să-i plătească daune morale de peste 20.000 de lei unei cumnate, după ce a postat mai multe mesaje jignitoare la adresa acesteia pe contul de Facebook.

Citeşte şi: Ironii DURE la adresa liderilor PSD: 'Au jucat cu lacrimi în ochi într-un film indian tare trist'

Procesul a fost deschis anul trecut, după ce fosta cumnată, L.P., exasperată de informaţiile neadevărate postate de sora fostului ei soţ, a apelat la instanţă pentru a o determina pe C.L.P. să înceteze să publice mesaje jignitoare, scrie monitorulbt.ro.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Botoşani, iar procesul a durat până vineri, când instanţa de judecată a obligat-o pe C.L.P. „să întrerupă denigrarea reclamantei în viitor pe reţelele virtuale de socializare - Facebook, blog, precum şi prin mijloacele de informare în masă". Totodată, magistraţii au obligat-o pe femeie să-i plătească 4.500 de euro, reprezentând daune morale „rezultate în urma prejudiciului de imagine, atingerii adusă onoarei şi reputaţiei, prin publicarea în mod repetat, prin mijloacele de informare în masă şi alte reţele de socializare, de mesaje şi afirmaţii defăimătoare" - se arată în decizia instanţei. Sentinţa poate fi atacată cu apel.

Cazul nu este o premieră. Anul trecut, părinţii unui elev din Flămânzi au fost obligaţi de instanţă să plătească daune morale unui cadru didactic, după ce băiatul lor a postat pe Facebook o înjurătură în limba italiană şi a folosit un limbaj necorespunzător la adresa profesorului.

Băiatul fusese notat cu 4 la orele de curs şi a crezut că poate face orice pe Facebook. În urma acestor postări, cadrul didactic a ajuns ţinta unor ironii din partea elevilor, mesajul scandalizând mediul profesoral, care a solicitat convocarea de urgenţă a Colegiului Profesoral. Cum imaginea cadrului didactic a avut de suferit, mesajele afectându-i demnitatea şi buna reputaţie, băiatul şi părinţii acestuia au fost acţionaţi în instanţă pentru răspundere delictuală, iar instanţa a admis acţiunea şi i-a obligat la plată. Deşi a fost atacată cu apel, sentinţa a fost menţinută şi de Tribunal.

Deciziile judecătoreşti au venit după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, în urmă cu mai bine de doi ani, că reţeaua de socializare Facebook este considerată „spaţiu public". Astfel, chiar dacă totul se întâmplă în plan virtual, orice persoană poate fi trasă la răspundere, fie penală, fie civilă, pentru afirmaţiile publicate pe contul său personal sau drept comentarii, dacă acestea conţin mesaje defăimătoare sau reprezintă fapte de natură penală.

Citeşte şi: Demis de premierul Tudose, anunţat de...Monitorul Oficial. Situaţie HALUCINANTĂ pentru un secretar de stat la Finanţe .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.