Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie cere UE să își modifice tratatele

marea britanie

Marea Britanie vrea ca Uniunea Europeana sa accepte sa-si modifice tratatele ca parte a procesului de negociere, a declarat joi ministrul britanic de externe, Philip Hammond, adaugând ca Londra trebuie sa obtina o întelegere substantial favorabila pentru a convinge opinia publica sa fie în favoarea ramânerii în blocul comunitar, transmite Reuters.

'Daca partenerii nostri nu vor fi de acord cu noi, daca nu vor lucra cu noi pentru a obtine o astfel de întelegere, atunci nu excludem nimic', a declarat Hammond pentru postul de radio BBC.

'Recomandarea pe care o primim este ca vom avea nevoie de o schimbare a tratatelor', a spus el.

Declaratiile sale vin în contextul în care premierul britanic David Cameron începe joi un turneu de doua zile în câteva capitale europene în încercarea de a convinge alti lideri din UE sa-i sustina planul de reforma.

El a promis sa reformeze relatia Marii Britanii cu UE înainte de organizarea referendumului privind apartenenta la UE pâna la sfârsitul lui 2017.

Pe de alta parte, ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat joi ca planul Marii Britanii de organizare a unui referendum privind apartenenta la Uniunea Europeana este 'extrem de riscant', cu câteva ore înaintea unei vizite la Paris la premierului britanic David Cameron, relateaza AFP.

'El a lansat aceste plan privind referendumul. Este un lucru extrem de riscant. Consider ca este un proces destul de periculos', a declarat ministrul la postul de radio France Inter.

'Populatia Marii Britanii a fost obisnuita sa i se spuna: 'Europa este un lucru rau'. Exista riscul ca, în ziua în care va fi consultata, populatia sa spuna ca Europa este un lucru rau', a subliniat el.

În opinia lui Fabius, Marea Britanie este cea care ar avea, 'cu certitudine', cel mai mult de pierdut în cazul iesirii din Uniunea Europeana, 'dar ar fi un lucru negativ si pentru Europa'.

Marea Britanie, una din cele mai mari economii din lume, 'este o putere militara, o putere diplomatica', iar 'daca o tara atât de importanta ar parasi Europa, acest lucru ar transmite un mesaj negativ asupra Europei', a spus seful diplomatiei franceze.

'Ne dorim ca Marea Britanie sa ramâna în Uniunea Europeana. Dar, desi suntem în favoarea unei îmbunatatiri a Uniunii, nu putem fi de acord cu o dezmembrare a ei', a argumentat el.

Britanicii 'au aderat la un club de fotbal. Nu putem spune, la mijlocul meciului, acum vom juca rugby. Ori una, ori alta', a glumit Fabius.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.