Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie doreşte un parteneriat de securitate profund cu UE după Brexit

Brexit

Marea Britanie doreşte să aibă o cooperare mai strânsă în domeniul apărării cu Uniunea Europeană după Brexit faţă de alte state din afara blocului comunitar, potrivit unui document oficial publicat marţi, care stabileşte o viziune a unui 'parteneriat de securitate profund' între Londra şi Bruxelles după ieşirea ţării din UE, relatează Reuters. Documentul stabileşte o serie de domenii în care Marea Britanie doreşte să menţină sau să aprofundeze cooperarea în domeniul securităţii. În text se precizează că guvernul britanic ar putea 'continua schimbul de informaţii clasificate pentru a sprijini acţiunea externă' cu Uniunea Europeană, odată ce negocierile cu Bruxellesul se îndreaptă către viitoarele legături cu blocul comunitar.

'Marea Britanie este angajată necondiţionat faţă de menţinerea securităţii europene', se arată în text. 'În abordarea ameninţărilor diverse şi în continuă schimbare cu care ne confruntăm astăzi, este în interesul atât al UE cât şi al Marii Britanii să asigurăm cooperarea în domeniul securităţii europene', se menţionează în document.

Guvernul britanic doreşte să contribuie la operaţiunile militare ale UE după Brexit şi ar putea propune continuarea schimbului de informaţii clasificate cu statele europene, se arată în text. Angajamentele sunt detaliate în cel de-al şaselea 'viitor document de parteneriat' al guvernului britanic şi fac parte din eforturile Londrei de a contracara criticile venite din partea oficialilor UE în sensul că nu este pregătită pentru negocierile de separare.

Subliniind că Marea Britanie dispune de cele mai mari bugete pentru apărare şi dezvoltare din Europa, oficialii britanici îşi prezintă unul dintre cele mai puternice argumente - şi anume că guvernul de la Londra poate oferi UE sprijin în domeniul apărării şi securităţii. 'Într-o perioadă de ameninţări sporite şi instabilitate internaţională, Marea Britanie îşi menţine angajamentul ferm de a susţine securitatea europeană', a declarat ministrul britanic al apărării Michael Fallon într-un comunicat. Rolul Marii Britanii în apărarea continentului 'nu a fost niciodată mai vital', a subliniat el, conform Agerpres.

Marea Britanie a trimis trupe în unele state baltice pentru a contracara ameninţarea venită din partea Rusiei, a colaborat cu Uniunea Europeană pentru combaterea pirateriei în Cornul Africii şi a lucrat la proiecte comune de apărare, precum avionul Eurofighter Typhoon, aminteşte Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.