Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie, îngrijorarată în legătură cu încrederea în sistemul de guvernare din Hong Kong

hong kong

Evoluţiile din Hong Kong au afectat încrederea într-un sistem de guvernare destinat să asigure autonomia oraşului sub conducere chineză, deşi statul de drept a rămas solid "în ciuda provocărilor", a declarat vineri fosta putere colonială Marea Britanie, relatează Reuters. Marea Britanie a înapoiat Hong Kong-ul Chinei în 1997, cu garanţii că acesta îşi va păstra o autonomie extinsă, un sistem legal independent şi libertăţi personale şi comerciale extinse în cadrul unui acord cunoscut sub denumirea de "o ţară, două sisteme".

Hub-ul financiar internaţional a cunoscut perioade tumultuoase în ultimii doi ani, cu proteste prodemocraţie înăbuşite în ceea ce mulţi locuitori văd interferenţa treptată a Beijingului şi apariţia unei mişcări mici dar vocale pentru independenţă. Marea Britanie monitorizează evoluţiile din Hong Kong, în contextul în care acordul cu China pentru înapoierea teritoriului stipulează continuarea modului său de viaţă capitalist timp de 50 de ani.

În ultimul său raport în faţa parlamentului acoperind ultimele şase luni ale anului trecut, guvernul britanic a declarat că formula ce stabileşte modul în care este condus oraşul "continuă să funcţioneze bine în marea majoritate a zonelor". "Cu toate acestea, în timpul acestei perioade un număr de evoluţii au provocat îngrijorare în Hong Kong şi la nivel internaţional, afectând încrederea în 'o ţară, două sisteme'", susţine guvernul britanic. "Noi credem că, în ciuda provocărilor, statul de drept în Hong Kong rămâne în general solid, datorită în mare parte unei justiţii independente, de clasă mondială", se mai arată în raport.

La sfârşitul anului trecut, mii de avocaţi au mărşăluit prin centrul Hong Kong-ului pentru a condamna intervenţia legală a Beijingului care efectiv a interzis ca doi aleşi pro-independenţă să îşi ocupe locurile în legislativul oraşului. Intervenţia a alimentat îngrijorarea cu privire la independenţa sistemului judiciar al oraşului. China respinge pur şi simplu orice discuţie privind independenţa şi Marea Britanie a reafirmat în raportul ei că nu consideră independenţa ca o opţiune pentru oraş. Marea Britanie a cerut guvernelor chinez şi din Hong Kong, precum şi politicienilor aleşi în Hong Kong să ia măsuri pentru a menţine încrederea în "o ţară, două sisteme", numit de ministrul de externe Boris Johnson drept "cel mai bun sistem pentru viitorul pe termen lung al Hong Kong-ului".

În timp ce sistemul capitalist al oraşului este garantat pentru 50 de ani, niciun termen nu a fost convenit pentru formula "o ţară, două sisteme". Dar Johnson s-a declarat "încurajat" de indicii de la autorităţile din Hong Kong că acordul nu va înceta în 2047. Guvernul din Hong Kong, apropiat de Beijing, a declarat că formula a fost implementată pe deplin şi cu succes, iar cei din afară ar trebui să nu se amestece în afacerile Hong Kong-ului. "Guvernele străine nu ar trebui să intervină sub nicio formă", au precizat autorităţile locale. Beijingul nu a făcut încă niciun comentariu asupra raportului britanic, dar oficialii chinezi l-au respins pe cel anterior, declarând că "i se opun în mod categoric" şi că Hong Kong-ul este o "afacere internă" şi ţările străine nu au dreptul să se amestece, anunţă Agerpres.

Marea Britanie şi-a reiterat de asemenea îngrijorarea faţă de cazul a cinci editori de carte din Hong Kong care, după ce au publicat materiale critice la adresa Beijingului, au dispărut la sfârşitul anului 2015 şi au reapărut în custodie chineză câteva luni mai târziu. Patru au fost eliberaţi, dar unul rămâne în detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.