Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie se organizează după Brexit: Cine îi va lua locul lui David Cameron

www.catholicherald.co.uk
brexit

Cursa pentru succesiunea şefului Partidului Conservator şi premier demisionar David Cameron, declanşată de Brexit, s-a deschis oficial joi, după mai multe lovituri de teatru, relatează AFP. Cinci candidaţi au intrat în cursă, însă nu şi cel mai aşteptat dintre ei, Boris Johnson, liderul taberei pro-Brexit, care, spre surpriza generală, a anunţat joi că nu va candida. Asta la două ore după ce s-a aflat că aliatul său din campania pro-Brexit şi ministru de finanţe Michael Gove l-a trădat şi s-a înscris în cursă, declarând de asemenea în treacăt că Boris Johnson nu ar putea să îşi asume leadership-ul.

Ţinându-se la distanţă de războiul intern care a lovit Partidul Conservator în timpul campaniei pentru referendum, ministrul de interne, extrem de ferma Theresa May, se prezintă ca un candidat al consensului la succesiunea lui David Cameron. Mai curând eurosceptică, Theresa May, 59 de ani, a ales totuşi la începutul anului, împotriva oricăror aşteptări, să rămână fidelă premierului şi să apere menţinerea în Uniunea Europeană. Însă s-a implicat cât mai puţin, apărând chiar o limitare a imigraţiei, temă favorită a taberei pro-Brexit. Aliat al lui Boris Johnson în campania pentru referendum, ministrul de justiţie Michael Gove a produs surpriza, anunţându-şi joi dimineaţă candidatura.

Intelectual neoconservator, spirit rafinat şi ambiţios, Michael Gove, 48 de ani, a fost unul dintre marii artizani ai taberei pro-Brexit, după ce s-a desprins de prietenul său David Cameron, pe care speră să îl înlocuiască acum la şefia executivului britanic. El şi-a justificat această alegere 'dificilă' cerând ca Regatul Unit să fie "mai liber, mai just şi mai puternic în afara UE". Ministrul muncii Stephen Crabb a fost primul care şi-a oficializat candidatura. Favorabil menţinerii în UE, el a precizat că niciun pas înapoi nu mai este posibil şi că "nu va exista un al doilea referendum". Într-un partid acuzat uneori de elitism, ministrul în vârstă de 43 de ani, originar din Ţara Galilor şi crescut de o mamă celibatară, poate să se bazeze pe o originile sale modeste. El a format un tandem cu ministrul pentru companii Sajid Javid.

Campion al valorilor tradiţionale în cadrul Partidului Conservator şi eurosceptic notoriu, fostul ministru al apărării Liam Fox, în vârstă de 54 de ani, este un alt candidat. El a fost nevoit să demisioneze din postul de ministru în 2011 după un scandal privind diverse conflicte de interese. Fostul medic, care a mai încercat şi în 2005 să obţină preşedinţia conservatorilor în faţa lui David Cameron, este considerat a fi outsider, însă poate conta pe ceva sprijin în rândurile militanţilor de partid. În vârstă de 53 de ani, Andrea Leadsom, secretar de stat pentru energie, şi-a anunţat candidatura pe Twitter şi a făcut apel 'să se profite cât mai mult de Brexit'. Andrea Leadsom, care a lucrat în domeniul finanţelor, a cerut să se celebreze 'independenţa' Regatului Unit după anunţul privind rezultatul referendumului. Ea a declarat joi vă viitorul lider trebuie să fie cineva care şi-a dorit ca ţara să iasă din UE, potrivit Reuters, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.