Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Marea eliberare' provoacă HAOS: Legea lui Tudorel Toader este neclară pentru penitenciare

penitenciar inchisoare

Federaţia Sindicatelor din ANP susține că legea recursului compensatoriu este neclară și anunță, printr-un comunicat de presă remis ȘTIRIPESURSE.RO, că îi va cere ministrului Justiției să clarifice aspectele legate de interpretarea și aplicarea actului normativ. Mai mult, directorii de închisori își asumă riscul unor liberări eronate pentru a evita detenția ilegală, spune Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

In cursul zilei de ieri, 19 octombrie 2017, cateva sute de detinuti au fost pusi in libertate ca urmare a aplicarii legii 169/2017 referitoare la recursul compensatoriu. In perioada urmatoare, alti peste 1.000 de detinuti vor fi analizati, in plus, in comisiile de liberare conditionata. Ceea ce inseamna ca, pentru o vreme macar, vor fi mai putini detinuti in penitenciare, chiar daca asta nu rezolva problema conditiilor precare, in lipsa unor investitii.

In acest context, ministrul Justitiei organizeaza astazi o conferinta care ar urma "sa asigure aplicabilitatea recentelor schimbari legislative si identificarea unor solutii optime", ceea ce - trebuie sa recunoastem - este o incercare inedita de pregatire a punerii in aplicare a unei legi care deja se aplica, prin consultarea magistratilor de supraveghere a executarii pedepselor si a directorilor de penitenciare, pusi in fata unui fapt implinit.

Fost ministru al Justiției, propunere radicală: Condiții draconice pentru intrarea în magistratură

Intre timp, in lipsa unui regulament de aplicare, legea este aplicata pe raspunderea directorilor de penitenciare care, impreuna cu specialistii din penitenciare implicati in acest proces, isi asuma practic riscul unor liberari eronate pentru a evita detentia ilegala. N-ar fi fost nevoie, daca ministrul Justitiei ar fi organizat corespunzator aplicarea acestei legi si daca acesta n-ar fi intarziat, pana in ultima clipa, cu aprobarea unor ordine.

Am prezentat deja potentialele probleme legate de implementarea acestui act normativ; nu revenim cu aceste detalii, desi problemele nu au fost rezolvate. Modul de calcul al acestor 6 zile considerate ca executate este incert, procedura de punere in libertate nu este clara, apar erori in evidenta executarii pedepselor, iar personalul care gestioneaza acest proces este insuficient. (AICI prezentarea detaliata)

Citește și: Klaus Iohannis anunță o întâlnire CRUCIALĂ în România: va fi ultima, înainte de a decide viitorul UE

Citește și: Elena Udrea face dezvăluiri EXPLOZIVE, după audierile în Comisia SRI

O estimare bazata pe informatiile preluate de la colegii din penitenciare arata ca directorii de penitenciare deja si-au asumat semnarea unor decizii administrative de punere in libertate a peste 300 de detinuti referitor la care, in urma aplicarii beneficiului celor 6 zile considerate ca fiind executate in plus la fiecare 30 de zile de detentie in conditii improprii, se constata ca au executat in totalitate pedeapsa.

In perioada urmatoare estimam ca peste 1000 de detinuti vor fi prezentati, in plus, in fiecare luna in comisii de liberare conditionata, ca urmare a aplicarii legii susamintite, urmand ca instantele competente sa decida in legatura cu propunerile acestor comisii. S-ar impune deci si modificarea rapida a unor proceduri de evaluare a detinutilor pentru liberarea conditionata pentru a putea fi gestionata aceasta situatie fara intarzieri.

In consecinta, vom cere astazi ministrului Justitiei sa clarifice aspectele legate de interpretarea si aplicarea actului normativ susamintit si sa-si asume rezolvarea rapida a problemelor legate de punerea in practica a acestuia. Vom intreba, de asemenea, daca si ce masuri sunt in plan pentru victimele infractiunilor. Nici oamenii politici si nici interpusii acestora la guvernare nu par preocupati de acest lucru, dar consideram ca intrebarea merita pusa acum cand se consolideaza o justitie extrem de atenta la binele infractorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.