Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marian Corcodel rămâne în arest

ciocanel judecator

Marian Corcodel, comandantul Bazei de Administrare şi Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile, a decis definitiv, miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Corcodel a fost adus miercuri la instanţa supremă, unde s-a judecat contestaţia lui la decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infracţional organizat şi camătă. Contestaţia sa a fost respinsă, fiind menţinută decizia primei instanţe, conform Agerpres.

Potrivit DIICOT, acesta a constituit o grupare specializată în infracţiuni de camătă şi delapidare, la care a aderat şi adjunctul său, Daniel Preoteasa. Procurorii susţin că "beneficiarii" împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal, erau, în general, subordonaţii lui Corcodel şi Preoteasa, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii de euro. Dobânzile percepute erau între 10 şi 20% din valoarea împrumuturilor şi se ajungea la executări silite în caz de neplată.

"Astfel, în situaţia când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 de euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situaţii în care intermedierea împrumuturilor se făcea de către angajaţi MAI, chiar dacă împrumutatul nu era din sistem) care garanta pentru împrumut era reţinut de către inculpatul Corcodel Marian, care proceda la retragerea sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica şi codul PIN. Retragerile erau făcute fie de acesta personal, fie de interpuşi", precizează DIICOT.

În situaţia în care împrumuturile depăşeau suma de 1.000 euro, pentru a-şi asigura achitarea debitelor şi a dobânzilor aferente, Marian Corcodel solicita garanţii mobiliare sau imobiliare sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activităţile de cămătărie.

Ca garanţii mobiliare, Marian Corcodel prefera autoturisme, dar şi imobiliare - case, apartamente, suprafeţe de teren, cu o valoare de minim 2 - 3 ori faţă de cea a împrumutului. DIICOT mai arată că, la nivel Bazei de Administrare şi Deservire, era răspândită expresia "are cardul la Corcodel" (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, iar cu privire la persoana lui Corcodel se folosea informal denumirea "Banca Română de Comerţ Corcodel". Investigaţia procurorilor a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de cei împrumutaţi erau remise lui Preoteasa ori altor membri ai grupului, care predau ulterior banii lui Corcodel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.