Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marian Sârbu a demisionat de la ASF

autoritatea pentru supraveghere financiara ASF

'Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de demisia domnului Marian Sârbu din funcția de Prim-vicepreședinte și membru executiv al Consiliului ASF. Domnul Marian Sârbu a notificat Parlamentul României (conducerea Camerei Deputaților și Senatului) în privința demisiei începând cu data de 18 iulie 2014. Demisia a fost transmisă și Autorității de Supraveghere Financiară, care, prin decizia Președintelui ASF din data de 21 iulie 2014, a constatat încetarea mandatului de membru executiv și Prim-vicepreședinte al ASF al domnului Marian Sârbu, începând cu data de 18 iulie 2014', se spune în comunicat.

Potrivit ASF, demisia lui Marian Sârbu are în vedere Decizia Curții Constituționale nr. 389 din 2 iulie 2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului nr. 26, din 16 iunie 2014, privind numirea prim-vicepreședintelui ASF.

Pe 2 iulie, Curtea Constituțională a României a decis că hotărârea Parlamentului privind numirea lui Marian Sârbu în funcția de prim-vicepreședinte în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară este neconstituțională.

Experiența profesională a lui Marian Sârbu ca ordonator principal de credite nu are relevanță pentru numirea acestuia ca membru în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a considerat Curtea Constituțională a României /CCR/.

'Trecând la analiza documentelor depuse la dosar, Curtea reține că atribuțiile funcțiilor, respectiv demnităților deținute de Marian Sârbu sunt, cu precădere, cele de ordonator principal de credite în înțelesul dispozițiilor art.20 alin.(2) din Legea 500/2002 privind finanțele publice, potrivit cărora 'Ordonatorii principali de credite sunt miniștrii, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, conducătorii altor autorități publice și conducătorii instituțiilor publice autonome.' Însă experiența profesională a lui Marian Sârbu ca ordonator principal de credite nu se circumscrie condițiilor prevăzute de art.9 alin.(1) lit.a2) din OUG 93/2012, astfel că nu are relevanță pentru numirea acestuia ca membru în Consiliul ASF', se arată în motivare.

Curtea a precizat că aceste dispoziții legale impun, însă, o condiție cu caracter obiectiv, obligatoriu să fie îndeplinită, anume o experiență profesională specifică în materie de minim nouă ani, prin indicarea expresă a domeniilor financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare.

'În aceste condiții și văzând din documentele depuse la dosar că Marian Sârbu nu are o experiență profesională specifică în materie de minim nouă ani, Curtea constată că acesta nu întrunește condiția prevăzută de art.9 alin.(1) lit.a2) din OUG 93/2012 pentru numirea în funcția de prim-vicepreședinte, membru executiv al Consiliului ASF. Prin urmare, Hotărârea Parlamentului nr.26/2014 este nelegală în ceea ce privește această numire', au apreciat judecătorii.

Curtea a constatat că, reglementând condițiile pe care trebuie să le îndeplinească membrii Consiliului ASF, art.9 din OUG 93/2012 se referă la experiența profesională în două texte distincte, după cum urmează: să aibă pregătire profesională și o experiență profesională corespunzătoare în domenii în care ASF are competențe și, respectiv, să aibă o experiență profesională în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare, de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.